Реформом омогућити ученицима да стекну знање потребно за посао

31.05.2021. 10:25
0
ИЗВОР: Срна

Министар провјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је циљ реформског процеса основног образовања повезивање традиционалног начина учења и нових технологија и да ће нови наставни план и програм бити прилагођен интересовању ученика и времену у којем живе.

Тривићева је у интервјуу Срни рекла да се у наредном периоду очекује финална верзија приједлога новог наставног плана и програма за који је задужен Републички педагошки завод.

- Циљ нам је да унесемо новине које ће омогућити да се ученици посвете ономе што их интересује, односно да стекну знање потребно за посао којим ће се бавити у будућности, а да их са друге стране растеретимо информација које ће им мање бити потребне - рекла је Тривићева.

Она је најавила да ће у други разред основне школе бити уведен нови предмет - мали иноватор, који треба да буде окренут новим технологијама, у пети разред се уводи додатни час физичког васпитања, док ће природа и друштво бити спојени у један предмет.

- Циљ нам је био да направмо модел по којем ученици неће бити оптерећени додатним предметима, него ће имати оно што им је заиста потребно у том добу. Такође се размишљали и о увођењу предузетништва у предмет техничког васпитања и образовања - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, план је да се у школској 2022/23. години почне са експерименталним увођењем изборних предмета у више разреде основних школа, што значи да ће у ученици у осмом и деветом разреду имати базне и изборне предмете за које ће сами да искажу интересовање.

- Циљ нам је да ученике већ у завршним разредима основних школа усмјеравамо према њиховим интересовањима, било да су то природне, друштвене науке или умјетност, јер ће им на тај начин бити лакше да се одлуче коју ће средњу школу уписати - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да све реформе које се буду односиле на промјену у наставном плану и програму не треба да брину просвјетне раднике у смислу губитка норме, јер ће читав наставни процес бити конципиран у интересу ученика и наставника.

- Наставници ће у складу са свим овим измјенама према плану Министарства просвјете и културе проћи све додатне обуке, првенствено у смислу интерактивности у извођењу наставе, јер ћемо у процесу дигитализације, почети и са примјеном дигиталних уџбеника у учионицамa - рекла је Тривићева.

Она је појаснила да је идеја да се реформом повеже традиционални начин учења са употребом нових технологија у мјери у којој је то неопходно, али и занимљиво за ученике.

Када је ријеч о средњим школама, Тривићева је навела да је завршена ревизија и стандардизација 104 занимања, те да је примарна реформа гимназија, које су једнако важне у образовању ученика као и средње стручне школе.

- Размишља се о увођењу неких техничких смјерова у гимназије, гдје ће ђаци имати већи фонд часова усмјерених према природним наукама, јер је то будућност развоја привреде у цијелом свијету - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је Министарство први пут донијело Правилник о стандардима квалитета уџбеника за основну и средњу школу, од којих се очекује унапређење постојећих наставних средстава тако што ће уџбеници имати мањи број понуђених чињеница, а више ће усмјеравати ученике да истражују и трагају за њима.

Тривићева је рекла да је задатак Завода за уџбенике и наставна средства у претходном периоду био да уради ревизију уџбеника за основне и средње школе, заједно са ауторима, те да се отклоне недоумице шта је оно што треба да буде главни садржај, а шта да буде домен занимљивости или новог истраживања.

Говорећи о јединственом приступу изучавању предмета од националног значаја који је Српска договорила са Србијом, Тривићева је навела да је у току дефинисање заједничке језгре наставног програма за предмете српски језик и књижевност, историја, географија, познавање природе и друштва, музичка култура и ликовна култура.

- Формирана је радна група која ће радити на усаглашавању заједничких наставних планова и програма, који би требало да се нађу у уџбеницима у школама Србије и Српске из ових предемета. Уџбеници неће бити идентични, него ће имати заједничке садржаје који се односе на националну групу предмета, односно на национални идентитет и културу српског народа са обје стране Дрине - рекла је Тривићева.

Она је изразила задовољство што је образовни систем у протекло периоду показао спремност да квалитетно одговори на различите изазове, као што је пандемија вируса корона, која је донијела велике компликације у свим областим.

- Сама чињеница да ни у једној школи није забиљежен случај ширења вируса корона говори колико поштовање епидемиолошких мјера доводи до резултата, те смо били у могућности да наставу једним дијелом организујемо у учионици, а једним дијелом онлајн - напоменула је Тривићева.

Када је ријеч о екскурзијама и путовањима ученика који завршавају основну, односно средњу школу, Тривићева је рекла да је дозвољено да се оне изводе, јер је ријеч о ученицима који сада прелазе у виши ниво образовања и то ће им бити посљедња прилика да заједно отпутују.

Она је појаснила да су неки од услова за одржавање екскурија да ученици имају сагласност родитеља, да у аутобусима не може бити више од 30 путника, као и да се искључиво могу проводити на територији Реублике Српске.

- Сви остали излети, школе у природи нису могући да се изводе, јер их је могуће организовати и наредне године - рекла је Тривићева.

Она је навела да матурске вечери средњошколци могу прославити у мају и јуну у угоститељским или школским објектима, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, док основци матуре могу прославити искључиво у оквиру школских објеката, те да је препорука да се прославе организују на отвореном.

Тривићева је указала да се трећу годину у континуитету повећавају плате радника у просвјети и култури.

- Од усвајања буџета 2018. године ишло је повећање плата, што нам је нарочито драго, јер сматрамо да су просвјетни радници и запослени у култури у доба пандемије вируса корона нарочито доказали колико је важно вољети свој посао, бити посвећен ученицима и публици и борити се за њих - рекла је Тривићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 28m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 57m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 11m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 15m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 23m
    0