Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом

28.09.2023. 08:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Према Глобалном индексу организованог криминала за 2023. годину, БиХ је заузела осмо мјесто у Европи, а у образложењу се наводе бројни проблеми с којим би институције требало да се изборе, па су тако, између осталог, Бањалука и Сарајево таргетирани као градови у којим су чести случајеви рекетирања.

Притом је истакнуто да је број евидентираних организованих криминалних група које дјелују на пољима трговине дрогом, кријумчарења људи, привредног криминала, корупције, трговине оружјем, компјутерског криминала, трговине људима и имовинског криминала у БиХ посљедњих година расте.

У земљи, додаје се, постоји значајан број криминалних мрежа које су веома добро умрежене и чија је сарадња углавном флуидна.

- Познато је и да ове мреже сарађују са организованим криминалним групама из других земаља у региону, посебно из Србије, Црне Горе и Хрватске - истиче се у образложењу.

Групе организованог криминала са Балкана, истакнуто је, играју истакнуту улогу на разним криминалним тржиштима у БиХ. Корупција је, упозорено је, и даље распрострањена у БиХ, уз блиске везе између власти и криминалних група.

- Политичке групе и криминалне мреже често имају преклапање интереса - истакнуто је у образложењу.

Додаје се и да изнуда и рекетирање нису неуобичајени у БиХ, а обично их спроводе криминалне групе повезане са високим политичарима.

- Рекетирање се углавном намеће ресторанима и баровима на свим значајнијим локацијама у Сарајеву и Бањалуци, а изнуда је присутна у грађевинарству - наводи се у објашњењу.

Истакнуто је и да недавне запљене показују да је трговина оружјем у БиХ активна те добро организована.

- Много оружја из деведесетих година прошлог вијека је остало у оптицају и БиХ је међу водећим државама у свијету по броју легалног и илегалног ватреног оружја у посједу цивила. Поред тога, БиХ се налази дуж једне од рута трговине између великих земаља снабдјевача оружјем, као што су Србија и Црна Гора, и земаља одредишта за илегално ватрено оружје у Европи. Трговина оружјем у БиХ није ефикасно ријешена због корупције, недостатка политичке воље и евидентних веза између политичара и криминалних група - наводи се у објашњењу.

Ко зна који пут, дакле, истраживања показују да БиХ заузима сами врх листе по организованом криминалу и годинама се ништа не мијења.

Дамјан Ожеговић, виши истраживач и сарадник за правне послове у "Transparency Internationalu BiH", каже да, и према глобалном индексу перцепције корупције, који је једини релевантан показатељ стања корупције у свијету, БиХ једина у региону биљежи константан пад већ 10 година, односно, најлошије је рангирана у Европи ако изузмемо двије државе које су тренутно захваћене ратним околностима.

- Правосуђе је главни кривац. Правосуђе би требало да буде стуб борбе против корупције и организованог криминала, а постало је сам извор проблема - рекао је Ожеговић за "Независне новине".

Иначе, да невоља буде већа, БиХ је горе позиционирана у односу на већину земаља региона, на ранг-листи која је обухватила укупно 44 европске државе.

Наиме, према глобалном индексу организованог криминала у 2023, лошије од нас су Србија (треће мјесто) и Црна Гора, која се налази на петој позицији, док је Албанија на 15, Хрватска на 16. и Сјеверна Македонија на 18. мјесту, а Словенија је на 31.

Подсјетимо, у Стратегији за борбу против организованог криминала у БиХ 2023-2026. године, о којој су "Независне новине" раније писале, између осталог, такође је упозорено на организоване криминалне групе које дјелују у БиХ.

- У највећем броју случајева домаћи држављани јављају се као извршиоци, али у посљедње вријеме присутан је тренд да се држављани БиХ појављују и као организатори појединих фаза реализације активности неког већег криминалног ланца који почиње и завршава се ван простора БиХ - наглашено је у овом документу.

ПОЗИЦИЈЕ ЗЕМАЉА У РЕГИОНУ

Србија - 3.

Црна Гора - 5.

БиХ - 8.

Албанија - 15.

Хрватска - 16.

С. Македонија - 18.

Словенија - 33.

 

Аутор: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    22h 54m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 27m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 4m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 33m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 31m
    0