Рекордан род брескве и крушке, јабука подбацила

12.10.2024. 11:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Рекордне приносе ове године у Републици Српској имали су произвођачи брескве, крушке, трешње и шљиве, док су временски услови утицали на јако лоше приносе јабуке, рекао је Срни предсједник републичког Удружења воћара Драгоја Дојчиновић.

Дојчиновић је нагласио да је јабука најзаступљенија култура у Републици Српској, са годишњим приносима од око 30.000 тона, а да ће ове године приноси бити око 25.000 тона.

- Проблем је што ће због слабијег квалитета 60 одсто јабуке бити пласирано у индустријску производњу. Година је јако добро почела и очекивали смо да ћемо надокнадити губитке из претходних година, али изузетно висока температура ваздуха, а након тога кише, оштетиле су плодове - рекао је Дојчиновић.

Он је напоменуо да је у најтоплијим мјесецима температура у воћњацима на отвореном достизала 50 степени, што је спржило јабуке.

За разлику од јабуке, крушка је ове године имала принос изнад очекивања.

- Крушка нас је изненадила. Ова култура воли високу температуру ваздуха у прољеће, тако да је добро родила, достигла добар квалитет и све се успјело пласирати на тржиште. Највећи дио убране крушке извозимо за Словенију, а произвођачи су задовољни и откупном цијеном - истакао је Дојчиновић.

Дојчиновић наводи да су задовољни и произвођачи трешње и брескве, чија је берба завршена прије суше.

- Квалитет је одличан, а добра је и откупна цијена. Једини проблем је што имамо јако мало произвођача овог воћа - рекао је Дојчиновић.

Када је ријеч о шљиви, као култури која је посебно везана за Семберију и Мајевицу, ове године је род такође добар, као и квалитет.

- У Поткозарју је принос нешто слабији, али овај крај највише производи индустријску шљиву. Семберија и Мајевица већ имају познате купце, раде за Холандију и Њемачку и све се извезе. Произвођачи су задовољни. Код ове културе извоз је неопходан, јер не би на домаће тржиште могли пласирати тако велике количине шљиве - појаснио је Дојчиновић.

Он је додао да сви који желе да се баве воћарством у Републици Српској могу рачунати на помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Посљедњих година Министарство обезбјеђује 100.000 садница воћарима који желе да обнове воћњаке и засаде нове воћке, док обезбјеђују и огромна средства за противградне мреже, као и за системе за наводњавање.

Коментари 0
Повезане вијести
Јелена Тривић поручила да неће одустати од борбе Јелена Тривић поручила да неће одустати од борбе
У Српској регистровано још 11 новозаражених корона вирусом У Српској регистровано још 11 новозаражених корона вирусом
Србија и Српска обиљежавају Дан српског јединства Србија и Српска обиљежавају Дан српског јединства
Најчитаније
  • Ускоро велика промјена везана за пасоше
    17h 11m
    1
  • Нови проблеми потресају „Шуме Српске“
    20h 51m
    0
  • Средњошколци обрадовали малишане у Болници „Србија“ - дјечији осмијех нема цијену
    23h 50m
    0
  • Без дозволе остало 200 возача почетника
    18h 11m
    0
  • Слеј, јапа, риз, скибиди…Језик којим дјеца данас говоре права је мистерија
    23h 36m
    0