Србија и Српска обиљежавају Дан српског јединства

15.09.2020. 21:13
0
ИЗВОР: Agencije

На платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци почела је свечана академија "Похвала српском народу - дан када је пробијен Солунски фронт", поводом обиљежавања 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који су установили званичници Србије и Републике Српске.

Академију организују Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Републички протокол.

У програму учествују глумци из Бањалуке и Београда који ће говорити текст из драме "Солунци говоре" недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар МУП-а Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука.

- Ово је јединствен дан, када смо се окупили у нашем српском јеиднству и нашој слободи. Драго ми је што сам припадао групи људи који су одлучили да обиљежавамо овај дан - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Алексаднру Вучићу на иницијативи да се обиљежава Дан српског јединства.

- Кључна ријеч за српски народ кроз историју је слобода. Ту слободу смо схватали као слободу за друге, не само за себе. Мислим да овај дан концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес. Наше јединство је потребно и данас. Ми смо јединствен српски народ на овиом просторима - поручио је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом Дан српског јединства, слободе и националне заставе, да се српски народ политичким средствима мора борити за слободу.

- Данас славимо јединство и слободу. Данас славимо пробој Солунског фронта. А међу тим борцима било је више од 10 одсто добровољаца из Херцеговине, Крајине, Лике, Далмације. Зато је веома важно када се суочавамо са великим изазовима, без обзира на наше економске успехе, морамо да будемо јединствени. Да будемо паметни и да политичким средствима се боримо за слободу српског народа - истакао је Вучић који се видео линком обратио на Академији "Похвала српском народу" у Бањалуци.

Вучић је честитао празник народу Српске, Србије и свим Србима на свијету.

- Можемо да осигурамо будућност наше дјеце. Честитам народу Српске, Србије, и свим Србима свијета овај празник, уз нашу лијепу заставу - истакао је он.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће симбол заједништва Републике Српске и Србије, рекла је на Свечаној академији "Похвала српском народу" у Бањалуци предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Наша намјера је да овај дан буде препознат као важан датум не само у Србији и Српској, већ у свим крајевима гдје живи наш народ - истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да данашњи датум није одабран случајно.

- Солунски фронт није била обична битка, већ битка за опстанак српског народа - изјавила је предсједница Српске.

Цвијановићева је истакла да је историја показала да је борба за слободу увијек тражла велику жртву.

- Нико нам је није поклањао, крв смо лили за њу. Најважнији фронтови данашњице нису у рововима, већ на политичкој сцени. Зато треба да имамо стабилно окружење. За Српску, Србија остаје најважнији партнер у свим областима. У Српској нема ниједне заједнице у којој није нешто изграђено од Србије, и на то смо поносни. Овај празник је доказ да имамо заједничку прошлост, заједничку садашњост и заједничку будућност - поручила је Цвијановић.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, на дан када је прије 102 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт.

Свечаној академији присуствују и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, изасланик предсједника Србије и министар одбране Александар Вулин, министри у Влади Српске.

Присуствују и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Српске православне цркве, Војске Србије, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, представници политичких партија власти и опозиције.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 18m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 46m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    14h 58m
    0