Рекордно висока температура током топле зиме

04.01.2023. 19:41
1
ИЗВОР: srna.rs

Рекордно висока зимска температура захватила је дијелове Европе у периоду око Нове године, а активисти су позвали на брже дјеловање против климатских промјена, док су владе добиле предах од набавке гаса по високим цијенама.

Стотине локација измјериле су рекордну температуру у претходним данима - од Швајцарске до Пољске и Мађарске, гдје је Будимпешта имала најтоплији Божић икада, а 1. јануара температуру од 18,9 степена Целзијусових.

У Француској је ноћ са 30. на 31. децембар била најтоплија од када се врше мјерења. На југозападу земље је у ноћи дочека Нове године измјерено чак 25 степени, а скијашки центри су празни јер нигдје нема снијега.

Чешка телевизија пренијела је да је дрвеће почело да цвјета у неким баштама, а швајцарска Служба за метеорологију и климатологију објавила је упозорење на поленске алергије због раног цвјетања кестена.

У шпанској Баскији је у Билбау измјерено 25,1 степен, а људи су се сунчали испред Музеја Гугенхајм или шетали поред ријеке Нервион.

- Овдје увијек има много кише и веома је хладно, а сада је јануар, а личи на љето - изјавио је становник овог града Еусебио Фолгеира /81/.

Научници још нису анализирали специфичне начине на које климатске промјене утичу на недавне високе температуре, али се топли јануарски период уклапа у дугорочни тренд загријавања планете усљед климатских промјена које изазива човјек.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Cicvara 04.01.2023. 21:00
    Meni rekoše biće najhladnija u zadnjih 100 god..
Повезане вијести
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Плаћамо данак прољећних температура усред зиме Плаћамо данак прољећних температура усред зиме
Како да најбрже осушите веш у току зиме Како да најбрже осушите веш у току зиме
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    10h 43m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 58m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    17h 49m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 16m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 8m
    0