Рекордно висока температура током топле зиме

04.01.2023. 19:41
1
ИЗВОР: srna.rs

Рекордно висока зимска температура захватила је дијелове Европе у периоду око Нове године, а активисти су позвали на брже дјеловање против климатских промјена, док су владе добиле предах од набавке гаса по високим цијенама.

Стотине локација измјериле су рекордну температуру у претходним данима - од Швајцарске до Пољске и Мађарске, гдје је Будимпешта имала најтоплији Божић икада, а 1. јануара температуру од 18,9 степена Целзијусових.

У Француској је ноћ са 30. на 31. децембар била најтоплија од када се врше мјерења. На југозападу земље је у ноћи дочека Нове године измјерено чак 25 степени, а скијашки центри су празни јер нигдје нема снијега.

Чешка телевизија пренијела је да је дрвеће почело да цвјета у неким баштама, а швајцарска Служба за метеорологију и климатологију објавила је упозорење на поленске алергије због раног цвјетања кестена.

У шпанској Баскији је у Билбау измјерено 25,1 степен, а људи су се сунчали испред Музеја Гугенхајм или шетали поред ријеке Нервион.

- Овдје увијек има много кише и веома је хладно, а сада је јануар, а личи на љето - изјавио је становник овог града Еусебио Фолгеира /81/.

Научници још нису анализирали специфичне начине на које климатске промјене утичу на недавне високе температуре, али се топли јануарски период уклапа у дугорочни тренд загријавања планете усљед климатских промјена које изазива човјек.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Cicvara 04.01.2023. 21:00
  Meni rekoše biće najhladnija u zadnjih 100 god..
Повезане вијести
Људима је зими потребно више сна Људима је зими потребно више сна
Медвједи Урош и Миша предвидјели до кад ће трајати зима Медвједи Урош и Миша предвидјели до кад ће трајати зима
Од зиме умрле најмање 124 особе Од зиме умрле најмање 124 особе
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  31m
  0
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  3h 23m
  3
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  23h 31m
  0
 • Доситеј - просвјетитељ, писац, педагог, полиглота…
  47m
  0
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  4h 25m
  0