Rekordno visoka temperatura tokom tople zime

04.01.2023. 19:41
1
IZVOR: srna.rs

Rekordno visoka zimska temperatura zahvatila je dijelove Evrope u periodu oko Nove godine, a aktivisti su pozvali na brže djelovanje protiv klimatskih promjena, dok su vlade dobile predah od nabavke gasa po visokim cijenama.

Stotine lokacija izmjerile su rekordnu temperaturu u prethodnim danima - od Švajcarske do Poljske i Mađarske, gdje je Budimpešta imala najtopliji Božić ikada, a 1. januara temperaturu od 18,9 stepena Celzijusovih.

U Francuskoj je noć sa 30. na 31. decembar bila najtoplija od kada se vrše mjerenja. Na jugozapadu zemlje je u noći dočeka Nove godine izmjereno čak 25 stepeni, a skijaški centri su prazni jer nigdje nema snijega.

Češka televizija prenijela je da je drveće počelo da cvjeta u nekim baštama, a švajcarska Služba za meteorologiju i klimatologiju objavila je upozorenje na polenske alergije zbog ranog cvjetanja kestena.

U španskoj Baskiji je u Bilbau izmjereno 25,1 stepen, a ljudi su se sunčali ispred Muzeja Gugenhajm ili šetali pored rijeke Nervion.

- Ovdje uvijek ima mnogo kiše i veoma je hladno, a sada je januar, a liči na ljeto - izjavio je stanovnik ovog grada Eusebio Folgeira /81/.

Naučnici još nisu analizirali specifične načine na koje klimatske promjene utiču na nedavne visoke temperature, ali se topli januarski period uklapa u dugoročni trend zagrijavanja planete usljed klimatskih promjena koje izaziva čovjek.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Cicvara 04.01.2023. 21:00
    Meni rekoše biće najhladnija u zadnjih 100 god..
Povezane vijesti
Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO) Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO)
Plaćamo danak proljećnih temperatura usred zime Plaćamo danak proljećnih temperatura usred zime
Kako da najbrže osušite veš u toku zime Kako da najbrže osušite veš u toku zime
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 46m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    20h 15m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    14h 29m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    19h 33m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    10h 41m
    0