Република Српска уводи фемицид у законодавство

27.09.2023. 08:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Фемицид и насиље над женама поново ескалирају, што показује случај убиства жене у Завидовићима, и то само мјесец и по од страшног злочина у Градачцу, но још нема праве реакције институција којом би се жене жртве насиља заштитиле и којом би се послала јасна порука о нултој толеранцији на било коју врсту насиља.

Да је све више насиља над женама потврђује и Мирзета Томљановић, техничка координаторка Фондације "Лара" у Бијељини, која истиче да је број случајева насиља повећан још од пандемије вируса корона.

- Колико је насиље у порасту показује и то што смо у првих осам мјесеци имали 530 позива на СОС телефон, док су 44 жртве насиља смјештене у Сигурну кућу. То говори да је насиље ескалирало, али није ни чудо јер посљедњих година друштво пласира само ружне ствари. Нема праве реакције, казне су преблаге, процеси дуго трају, а то жртве обесхрабрује да проговоре о насиљу и да га пријаве. Мислим да као друштво тонемо све дубље, а бојим се да овдје није крај те да морамо увелико да се позабавимо овим проблемом - истакла је Томљановићева за "Независне новине".

Како каже, никад не знамо шта се мота по нечијој глави, а свака пријетња се мора озбиљно схватити јер гдје год оставимо простора дешавају се ружне ствари.

И Тања Вукомановић, посланица ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, за "Независне новине" наглашава да је ово језива стварност која нас окружује, а на коју многи затварају очи јер се не дешава њима.

- Много је примјера који показују колико су жене незаштићене од стране система и колико реченица 'пријави га' губи смисао. Заједно с удружењима, адвокатима и представницима сигурних кућа припремамо сет мјера за спречавање насиља у породици. С обзиром на то да је Министарство породице, омладине и спорта започело активности на изради новог Закона о заштити од насиља у породици, као и изради Закона о спречавању фемицида, позивам их да ово питање ставе као приоритетно, те да заједно са нашим приједлозима дођемо до најбољег рјешења јер је тренутно стање такво да никада нисмо били даље од тога да охрабримо жене да пријаве насиље - рекла је Вукомановићева.

Наглашава да јасна дефиниција фемицида у законодавству омогућава правосудним органима да препознају и процесуирају ову врсту насиља.

- То је јако важно, поготово у друштву које често тражи мушкарца који ће ударити шаком од сто. Међутим, ту не треба стати. Потребно је извршити јачу контролу над процесуирањем, затим осигуравање да судски поступци буду брзи, праведни и ефикасни. Посебно је важно пружање мјера заштите жртвама које укључује сигурно склониште, правну помоћ... Обука за правосудне службенике, полицију и друге релевантне актере осигурава да буду свјесни специфичности и озбиљности фемицида. Врло је важно подизање свијести о важности овог проблема, а поред тога потребно је унапређивање положаја жене у друштву, рад на равноправности полова, као и измјена образовног система - рекла је Вукомановићева и додала да све ове мјере заједно доприносе стварању окружења у којем се фемицид сузбија, жртве штите, а починиоци адекватно кажњавају.

- Сви треба да будемо укључени, да учимо своју дјецу да се насиље не толерише, да још у школама уче да насиље никада није рјешење и да стварамо друштво које није толерантно на насиље, но тренутно смо далеко од тога - закључује она.

 

Милош Букејловић, министар правде Републике Српске, јуче је рекао да се термин фемицид планира увести у нови Закон о спречавању насиља у породици у Републике Српске, али да "приликом уношења овог термина у законодавство треба приступити опрезно због различитих разлога".

У вези с тим Александар Милић, бањалучки психолог, каже да би институције требало да раде на програмима заштите менталног здравља и здравог одрастања.

- Институције нису ангажовале стручњаке, нема довољно кадрова који би направили те програме и прилагодили их потребама. Константно се говори да се насиље повећава из године у годину у свим узрастима, те да завршава кобно. То почиње од вршњачког доба, па се шири надаље кроз генерације, а све је већи број људи са нарушеним менталним здрављем - истакао је Милић.

Подсјећамо, прије мјесец и по невјенчани супруг убио је Низаму Хећимовић у Градачцу, у Завидовићима је прошле недјеље мушкарац убио жену, док је прије неколико дана у Љубушком бивши хрватски рукометни репрезентативац Денис Бунтић претукао своју супругу, која је све снимила и пријавила га.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 12m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 56m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 41m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 40m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 46m
    0