Ревија ношњи за Сергејеву побједу: РКУД „Пелагић” помаже обољелом Бањалучанину

08.09.2024. 13:44
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Друга ревија народних ношњи у организацији Радничког културно-умјетничког друштва „Пелагић одржана је у бањалучком Дому омладине.

Ревија под називом „РЕСТ.арт ” осим што је на најљепши начин величала наше културно насљеђе и традицију, имала је и хуманитарни карактер, с обзиром да ће сав новац од продатих улазница бити дониран за лијечење Бањалучанина Сергеја Ступара.

Посјетиоци су током ревије могли видјети традиционалне ношње које су се појавиле током Другог свјетског рата и у каснијем периоду, а у питању су оригинални дијелови традиционалне ношње које су колекционари сакупљали по терену и комплетирали. 

Поред локалних ношњи могле су се видјети и оне из Мачве, средње Србије, Купреса, Влашића, околине Сарајева, Херцеговине, Краљева и других мејста. 

Приредбу су употпунили и ученици основношколског узраста, као и полазници Умјетничке школе „Владо Милошевић“, уз пратњу наставника Ирене Личине,  Сњежане Дамјановић Максић и Златана Мирића. 

Они су својим наступом показали да се велике ствари не остварују само кроз чување традиције, већ и својом хуманошћу.

Слика

Фото: glassrpske.com 

Подсјећамо, Сергеј Ступар је доживио тешку саобраћајну несрећу прошле године и остао је непокретан, а тенутно се лијечи у болници у Москви.

Његова мајка Свјетлана Беднаш раније је објаснила да се уз помоћ матичних ћелија санирају оштећења на мозгу настала приликом саобраћајне несреће.

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 17m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 12m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 6m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 15m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 25m
    0