Revija nošnji za Sergejevu pobjedu: RKUD „Pelagić” pomaže oboljelom Banjalučaninu

08.09.2024. 13:44
0
IZVOR: glassrpske.com

Druga revija narodnih nošnji u organizaciji Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Pelagić održana je u banjalučkom Domu omladine.

Revija pod nazivom „REST.art ” osim što je na najljepši način veličala naše kulturno nasljeđe i tradiciju, imala je i humanitarni karakter, s obzirom da će sav novac od prodatih ulaznica biti doniran za liječenje Banjalučanina Sergeja Stupara.

Posjetioci su tokom revije mogli vidjeti tradicionalne nošnje koje su se pojavile tokom Drugog svjetskog rata i u kasnijem periodu, a u pitanju su originalni dijelovi tradicionalne nošnje koje su kolekcionari sakupljali po terenu i kompletirali. 

Pored lokalnih nošnji mogle su se vidjeti i one iz Mačve, srednje Srbije, Kupresa, Vlašića, okoline Sarajeva, Hercegovine, Kraljeva i drugih mejsta. 

Priredbu su upotpunili i učenici osnovnoškolskog uzrasta, kao i polaznici Umjetničke škole „Vlado Milošević“, uz pratnju nastavnika Irene Ličine,  Snježane Damjanović Maksić i Zlatana Mirića. 

Oni su svojim nastupom pokazali da se velike stvari ne ostvaruju samo kroz čuvanje tradicije, već i svojom humanošću.

Slika

Foto: glassrpske.com 

Podsjećamo, Sergej Stupar je doživio tešku saobraćajnu nesreću prošle godine i ostao je nepokretan, a tenutno se liječi u bolnici u Moskvi.

Njegova majka Svjetlana Bednaš ranije je objasnila da se uz pomoć matičnih ćelija saniraju oštećenja na mozgu nastala prilikom saobraćajne nesreće.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 32m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 23m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 10m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 36m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 18m
    0