Ревизорски извјештај за 2020. указао на неправилности у раду Градске управе Источно Сарајево

17.02.2022. 14:00
0
ИЗВОР: Катера

Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске указао је на бројне неправилности у 2020. години у раду Градске управе Источно Сарајево, а на данашњој сједници усвојена је информација о овом извјештају, као и План за отклањање неправилности и недостатака наведених у извјештају.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је новинарима да се у поменутом извјештају главног ревизора налазе одређене примједбе, за које ће, према његовим ријечима, бити сачињен план отклањања тих недостатака.

Короман је истакао да су то недостацији које су одборници уочили у претходном периоду, а који је ревизорска служба разматрала.

- Ревизор је, такође, Градској управи наложио да се донесу потребне одлуке око рјешавања питања два објекта, један је фарма крава у Кијеву код Трнова, други је на Палама. Потребно је донијети одређене одлуке како би се ти објекти привели крајњој намјени, односно утврдили власништво и укњижили или искњижили из пословних књига - додао је Короман.

Короман је рекао да је главни ревизор указао на проблем реализације пројекта дјечијих игралишта на Палама у 2020. години, истакавши да је било одређених проблема приликом завршних радова и обавјештавања надзорног органа о завршетку радова, те накнадном потписивању уговора са извођачем.

Упитан да ли у том извјештају има елемената кривичне одговорности, Короман истиче да то није посао Скупштине града, него Ревизорске службе и других органа који ће се бавити тим питањем.

Слика


Одборник Српске демократске странке (СДС) у Скупштини града Источно Сарајево Предраг Шаровић новинарима је рекао да је на данашњој сједници требало присуствовати одговорно лице које је израдило извјештај о ревизији, било да је он позитиван или негативан.

- Сједници је требао присуствовати онај који је радио тај извјештај, требао је доћи неко ко је одговоран за то. Колеге су у праву за неке ствари, али за то је требало неко да одговара, да ли је то бивши градоначелник или садашњи, или неко други, ми смо става да се све ради по закону - истакао је Шаровић.

Шаровић се дотакао и питања оснивања ДИГИС-а, рекавши да је то идеја која је по хитном поступку Скупштине града Источно Сарајево усвојена у новембру прошле године, а да до сад није урађено ништа конкретно.

- То је усвојено по хитном поступку, нама је речено да ако не изгласамо да ће пропасти новац, а сада када је то усвојено све стоји. Нисмо добили одговор на наша питања, радници не раде, и даље протестују, немају услове за рад - истиче Шаровић.

Он каже да је у разговору са радницима добио информацију да они немају никакве услове и могућности за рад, од тога да у фабрици нема струје и гријања.

Слика


- Они могу ући у фабрику, али не могу радити. Доприноси им нису исплаћени за посљедње три и по године, и сад ако им неко понуди посао, они морају отписати те три и по године. Нису спремни на то, траже да им се то измири и да им се измире преостале плате - каже Шаровић.

Подсјећамо, Скупштина града Источно Сарајево 25. новембра 2021. године на сједници је донијела одлуку о оснивању предузећа Директне инвестиције града Источно Сарајево “ДИГИС” које је у власништу Града.

Први корак ће био преузимање 51 одсто власништва у предузећу “МОФАС“ и "спашавање овог предузећа од стечаја", а новац у износу од 2.000.000 КМ обезбиједила је Влада Републике Српске.

Почетком мјесеца фебруара Градска управа Источно Сарајево потписала је уговор о куповини 51 одсто удјела у предузећу "МОФАС".

Коментари 0
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Божовић: Хитно ријешити питање изградње Средњошколског центра "Источна Илиџа" Божовић: Хитно ријешити питање изградње Средњошколског центра "Источна Илиџа"
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 11m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 17m
    0