Revizorski izvještaj za 2020. ukazao na nepravilnosti u radu Gradske uprave Istočno Sarajevo

17.02.2022. 14:00
0
IZVOR: Katera

Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske ukazao je na brojne nepravilnosti u 2020. godini u radu Gradske uprave Istočno Sarajevo, a na današnjoj sjednici usvojena je informacija o ovom izvještaju, kao i Plan za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka navedenih u izvještaju.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je novinarima da se u pomenutom izvještaju glavnog revizora nalaze određene primjedbe, za koje će, prema njegovim riječima, biti sačinjen plan otklanjanja tih nedostataka.

Koroman je istakao da su to nedostaciji koje su odbornici uočili u prethodnom periodu, a koji je revizorska služba razmatrala.

- Revizor je, takođe, Gradskoj upravi naložio da se donesu potrebne odluke oko rješavanja pitanja dva objekta, jedan je farma krava u Kijevu kod Trnova, drugi je na Palama. Potrebno je donijeti određene odluke kako bi se ti objekti priveli krajnjoj namjeni, odnosno utvrdili vlasništvo i uknjižili ili isknjižili iz poslovnih knjiga - dodao je Koroman.

Koroman je rekao da je glavni revizor ukazao na problem realizacije projekta dječijih igrališta na Palama u 2020. godini, istakavši da je bilo određenih problema prilikom završnih radova i obavještavanja nadzornog organa o završetku radova, te naknadnom potpisivanju ugovora sa izvođačem.

Upitan da li u tom izvještaju ima elemenata krivične odgovornosti, Koroman ističe da to nije posao Skupštine grada, nego Revizorske službe i drugih organa koji će se baviti tim pitanjem.

Slika


Odbornik Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini grada Istočno Sarajevo Predrag Šarović novinarima je rekao da je na današnjoj sjednici trebalo prisustvovati odgovorno lice koje je izradilo izvještaj o reviziji, bilo da je on pozitivan ili negativan.

- Sjednici je trebao prisustvovati onaj koji je radio taj izvještaj, trebao je doći neko ko je odgovoran za to. Kolege su u pravu za neke stvari, ali za to je trebalo neko da odgovara, da li je to bivši gradonačelnik ili sadašnji, ili neko drugi, mi smo stava da se sve radi po zakonu - istakao je Šarović.

Šarović se dotakao i pitanja osnivanja DIGIS-a, rekavši da je to ideja koja je po hitnom postupku Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojena u novembru prošle godine, a da do sad nije urađeno ništa konkretno.

- To je usvojeno po hitnom postupku, nama je rečeno da ako ne izglasamo da će propasti novac, a sada kada je to usvojeno sve stoji. Nismo dobili odgovor na naša pitanja, radnici ne rade, i dalje protestuju, nemaju uslove za rad - ističe Šarović.

On kaže da je u razgovoru sa radnicima dobio informaciju da oni nemaju nikakve uslove i mogućnosti za rad, od toga da u fabrici nema struje i grijanja.

Slika


- Oni mogu ući u fabriku, ali ne mogu raditi. Doprinosi im nisu isplaćeni za posljednje tri i po godine, i sad ako im neko ponudi posao, oni moraju otpisati te tri i po godine. Nisu spremni na to, traže da im se to izmiri i da im se izmire preostale plate - kaže Šarović.

Podsjećamo, Skupština grada Istočno Sarajevo 25. novembra 2021. godine na sjednici je donijela odluku o osnivanju preduzeća Direktne investicije grada Istočno Sarajevo “DIGIS” koje je u vlasništu Grada.

Prvi korak će bio preuzimanje 51 odsto vlasništva u preduzeću “MOFAS“ i "spašavanje ovog preduzeća od stečaja", a novac u iznosu od 2.000.000 KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Početkom mjeseca februara Gradska uprava Istočno Sarajevo potpisala je ugovor o kupovini 51 odsto udjela u preduzeću "MOFAS".

Komentari 0
Povezane vijesti
Grad Istočno Sarajevo raspisao konkurs za dodjelu studentskih stipendija Grad Istočno Sarajevo raspisao konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Sveti Petar Dabrobosanski – zaštitnik grada Istočno Sarajevo Sveti Petar Dabrobosanski – zaštitnik grada Istočno Sarajevo
Broj prvačića povećan za 111 u odnosu na prošlu godinu na području grada Istočno Sarajevo Broj prvačića povećan za 111 u odnosu na prošlu godinu na području grada Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    8h 36m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    20h 33m
    0
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    2h 53m
    2
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    32m
    0
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    6h 45m
    0