Ристо Јевтић: Ако нема мира за народ неће бити ни за власт

08.07.2021. 12:16
1
ИЗВОР: ИСТОК

Након протеста који смо одржали 28. јуна у Бањалуци, на којои смо били приморани, желим да нагласим да се не заустављамо да идемо даље у колико надлежни у Републици Српској не схвате нас озбиљно и не дају нам права која смо заслужили - истакао је предсједник Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске Ристо Јевтић.

Он је рекао за ИСТОК, да се стање бораца након три године није помјерило са почетне тачке, а у погледу иницијативе коју су борци предали уз захтјев да се о положају борачке популације дискутује на посебној Сједници НСРС.

Јефтић каже да се сваки састанак или покушај договора опструисао и да је такав однос натјерао борце да се крене са протестима.

- Ево ми већ три године покушавамо на један демократски начин да додјемо до побољшања положаја демобилисаних бораца у Републици Српској, због чега смо основали и Удружења широм Српске- прича Ристо.

Јевтић је навео да су они до сада послали предсједници Жељки осам захтјева, а она се није удостојила ни на један да одговори и самим тим је показала да не поштује оне који су јој дали престо у руке и створили слободну Републику Српску којом она влада, те су одлучили да јој то пренесу усмено испред зграде Владе, јер ако ико треба да води рачуна о народу то су надлежни Републике Српске, а они то не раде.

Он даље додаје такође, да они траже да се изврши правична ревизија и да остане прави број бораца који су били у рату, а било их је око 60 000, јер данас на сваког правог борца имамо два лажна борца.

- Ми захтјевамо да предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, мора заказати састанак са премијером Владе и министром правде који је највише крив за ово стање, не поштују се закони ни устави, а правосуђе не ради свој посао, него како им одреде политичке партије.
Јер се поново кренуло са ”куповањем” времена тј. пролонгирањем рјешавања проблема, а цијела ствар се минира од стране моћника који манипулишу Пословником НСРС! Нама је јасно да се позиција боји одржавање посебне сједнице, јер би се отвориле многе теме, а које ћемо ми отворити ако се не ријеше на вријеме и то у року од 30 дана који смо им дали - навео је Ристић.

Он је овим путем пручио да ако не закажу Посебну сједницу за борце, да ће поново организовати протесте, али да то неће бити мирни протести, јер ако нема мира за народ неће бити ни за власт. Вријеме је да се уозбиље, да почну да раде свој посао, да схвате тежак положај бораца и народа, те да покушају на парламентаран начин да ријеше тај проблем да не би дошло до врло нежељених посљедица. Они сматрају да ће својом ћутњом навести нас да изгубимо вољу и жељу и да одустанемо, али ми нећемо сигурно одустати.

- Једноставно, ми на овим протестима не само да ћемо повести рачуна о положају у којем се налазимо ми, већ хоћемо да поведемо рачуна и покренемо причу о томе у којем се положају налази творевина коју смо ми створили, шта раде са њом и куда нас власт води?! Када кажем власт, не алудирам ни на једну политичку партију јер све су слично радиле али мислим да им не смијемо допустити да од Републике Српске направе још један Фармаленд. – рекао је за крај Ристо Јефтић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    gago 08.07.2021. 15:37
    Потписујем од ријечи до ријечи. Понижавање бораца је прешло сваку мјеру!
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 41m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 26m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 14m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 35m
    0