Risto Jevtić: Ako nema mira za narod neće biti ni za vlast

08.07.2021. 12:16
1
IZVOR: ISTOK

Nakon protesta koji smo održali 28. juna u Banjaluci, na kojoi smo bili primorani, želim da naglasim da se ne zaustavljamo da idemo dalje u koliko nadležni u Republici Srpskoj ne shvate nas ozbiljno i ne daju nam prava koja smo zaslužili - istakao je predsjednik Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske Risto Jevtić.

On je rekao za ISTOK, da se stanje boraca nakon tri godine nije pomjerilo sa početne tačke, a u pogledu inicijative koju su borci predali uz zahtjev da se o položaju boračke populacije diskutuje na posebnoj Sjednici NSRS.

Jeftić kaže da se svaki sastanak ili pokušaj dogovora opstruisao i da je takav odnos natjerao borce da se krene sa protestima.

- Evo mi već tri godine pokušavamo na jedan demokratski način da dodjemo do poboljšanja položaja demobilisanih boraca u Republici Srpskoj, zbog čega smo osnovali i Udruženja širom Srpske- priča Risto.

Jevtić je naveo da su oni do sada poslali predsjednici Željki osam zahtjeva, a ona se nije udostojila ni na jedan da odgovori i samim tim je pokazala da ne poštuje one koji su joj dali presto u ruke i stvorili slobodnu Republiku Srpsku kojom ona vlada, te su odlučili da joj to prenesu usmeno ispred zgrade Vlade, jer ako iko treba da vodi računa o narodu to su nadležni Republike Srpske, a oni to ne rade.

On dalje dodaje takođe, da oni traže da se izvrši pravična revizija i da ostane pravi broj boraca koji su bili u ratu, a bilo ih je oko 60 000, jer danas na svakog pravog borca imamo dva lažna borca.

- Mi zahtjevamo da predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, mora zakazati sastanak sa premijerom Vlade i ministrom pravde koji je najviše kriv za ovo stanje, ne poštuju se zakoni ni ustavi, a pravosuđe ne radi svoj posao, nego kako im odrede političke partije.
Jer se ponovo krenulo sa ”kupovanjem” vremena tj. prolongiranjem rješavanja problema, a cijela stvar se minira od strane moćnika koji manipulišu Poslovnikom NSRS! Nama je jasno da se pozicija boji održavanje posebne sjednice, jer bi se otvorile mnoge teme, a koje ćemo mi otvoriti ako se ne riješe na vrijeme i to u roku od 30 dana koji smo im dali - naveo je Ristić.

On je ovim putem pručio da ako ne zakažu Posebnu sjednicu za borce, da će ponovo organizovati proteste, ali da to neće biti mirni protesti, jer ako nema mira za narod neće biti ni za vlast. Vrijeme je da se uozbilje, da počnu da rade svoj posao, da shvate težak položaj boraca i naroda, te da pokušaju na parlamentaran način da riješe taj problem da ne bi došlo do vrlo neželjenih posljedica. Oni smatraju da će svojom ćutnjom navesti nas da izgubimo volju i želju i da odustanemo, ali mi nećemo sigurno odustati.

- Jednostavno, mi na ovim protestima ne samo da ćemo povesti računa o položaju u kojem se nalazimo mi, već hoćemo da povedemo računa i pokrenemo priču o tome u kojem se položaju nalazi tvorevina koju smo mi stvorili, šta rade sa njom i kuda nas vlast vodi?! Kada kažem vlast, ne aludiram ni na jednu političku partiju jer sve su slično radile ali mislim da im ne smijemo dopustiti da od Republike Srpske naprave još jedan Farmalend. – rekao je za kraj Risto Jeftić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    gago 08.07.2021. 15:37
    Potpisujem od riječi do riječi. Ponižavanje boraca je prešlo svaku mjeru!
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 32m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 56m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    5h 11m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 40m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 50m
    0