Род воћа у многим воћњацима изнад просјека

01.10.2019. 17:58
0
ИЗВОР: Срна

У Републици Српској ова сезона за воћаре била је добра и са бољим квалитетом воћа од претходне године, иако је током године било доста периода са лошим временским условима, истакао је данас начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства у водопривреде Републике Српске Саша Лалић.

Лалић је данас са директором Управе зе заштиту биља БиХ Гораном Перковићем посјетио воћњаке Младена Ђурђевића у Кијевцима и компаније "Агроипекс" Николе Вукелића у Јабланици на подручју Градишке, ради контроле испуњавања обавеза ових произвођачи који извозе на руско и остала страна тржишта.

Он је рекао да је ресорно министарство и ове године за воћаре обезбиједило подстицаје за подизање засада, постављење противградне мреже и куповину бокс-палета, те премије за произведено и продато воће.

- Ове године дата је и подршка за куповину пољопривредне механизације, која је одобрена за све пољопривреднке који су поднијели захтјеве - додао је Лалић.

Он је навео да Република Српска годишње, на око 3.000 хектара засада, производи од 120.000 до 130.000 тона јабуке, те да је за произвођаче веома важно тржиште Руске Федерације на које је прошле године извезено око 23.000 тона воћа.

Лалић је навео да у Републици Српској има осам регистрованих извозника и око 80 произвођача који извозе воће на руско тржише, те да је циљ да се обезбиједи извоз и на друга тржишта сусједних земаља и Европе.

Перковића је истакао да су забране извоза воћа на тржиште Руске Федерације биле веома штетне за домаће воћаре, те да је, у договору са руском фитосанитарном службом, одлучено да се ове године уради детаљан попис количина произведених јабука које су спремне за извоз у Русију.

- Основни циљ је да се извши прелиминарна процјена овогодишњег рода јабуке у Републици Српској и БиХ. На терену смо се увјерили да ове године имамо воћњаке са рекордним родом јабука, али и оних који имају нижи принос од просјечног. Евидентно је да је квалитет воћа ове године много бољи него лани - навео је Перковић.

Он је додао да су данас у посјету воћарима на подручју Градишке требало да дођу и представници Амбасада Руске Федерације БиХ, али да нису били у могућности због раније преузетих обавеза.

Перковић је за петак, 4. октобар, најавио састанак са представницима руске Амбасаде у Управи за заштиту здравља БиХ, гдје ће се разговарати о извозу воћа у Русију.

Он је закључио да воћари, које су данас посјетили, испуњавају све услове за извоз јабука на руско тржиште.

Произвођач воћа из Кијеваца Младен Ђурђевић рекао је да се воћарством бави 19 година, да тренутно под засадом има 12 хектара јабуке и да планира да прошири производњу на још три хектара.

- Ове године род је добар, пројејк је око 65 тона по хекатару, очекујемо да ће бити укупно око 750 тона јабуке - навео је Ђурђевић.

Ђурђевић је додао да за пласман јабуке има обезбијеђено домаће тржиште, те да су у преговорима са Русима да би изашли на њихово тржиште.

Власник компаније "Агроипекс" Никола Вукелић из Јабланице рекао је да је предузеће прије стечаја имало под засадом 150 хекатара, а да је од преузимања засађено нових 350 хетара, за период од 12 година.

Он је навео да се око 70 одсто рода пласира на руско тржиште, а да се осталих 30 одсто пласира на европско и домаће тржиште.

- Основни проблем је радна снага и сваке године имамо све мање берача, бојимо се да ће нам род остати на грани - додао је Вукелић.

Коментари 0
Повезане вијести
Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду
Рогатички воћари на мукама: Маховина и лишајеви “гутају” воћњаке Рогатички воћари на мукама: Маховина и лишајеви “гутају” воћњаке
Воћарима и узгајивачима свиња помоћ од 2,2 милиона КМ Воћарима и узгајивачима свиња помоћ од 2,2 милиона КМ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 45m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 44m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 57m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 26m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    17h 59m
    0