Родитељи ужаснусти стањем у купатилима на дјечијој пулмологији УКЦ Српске

16.11.2021. 16:58
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Родитељи најмлађих пацијената огорчени су условима у којима бораве дјеца на Одјељењу пулмологије УКЦ Републике Српске, након што су у јавност доспјеле фотографије купатила које је у очајном стању.

Слике је објавио Милан Савановић из Бањалуке, отац чије је дијете неколико дана боравило на пулмологији Универзитетског клиничког центра.

Он је потпуно разочаран у систем који дозвољава да најмлађи пацијенти буду смјештени у катастрофалним условима и користе неусловни тоалет.

– Овако лоше услове нико не може правдати. Клинике гдје се лијече наша дјеца и труднице би требало да су свима на понос, а у стварности су тотални распад. Овакве ствари ме боле – говори Милан за Српскаинфо.

Дуго је, прича, вагао да ли да објави ове фотографије, али сматра да јавност заслужује да зна какви су услови у највећој јавној болници у Српској.

Српскаинфо је упитала надлежене у УКЦ Републике Српске када су посљедњи пут санирани тоалети на одјељењу пулмологије и када ће опет бити обновљени.

Извор: Милан Савановић/Фејсбук

– Ово Одјељење има три купатила, која су у задовољавајућем стању и испуњавају основне услове за потребе пацијената и особља. С обзиром на старост објекта, очекивати је да санитарни чворови нису нови, али се радно особље УКЦ Републике Српске труди да све буде чисто и у служби пацијената. Оно што није познато јавности је чињеница да се у објекту налазе гусане цијеви, које су старе око 40 година, и да није могуће извршити парцијалну замјену тих цијеви савременим пластичним цијевима, већ је потребно да се изврши комплетна замјена канализационих система – одговорили су из ове здравствене установе.

Недавно је, кажу, на одржаној сједници Владе Републике Српске задужено Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да обезбиједе око 2.633.000 КМ са ПДВ-ом за дјелимичну реализацију пројекта санације зграде Матернитеа и зграде Клинике за инфективне болести.

Овим ће бити обухваћене Клиника за гинекологију и акушерство, Клиника за дјечије болести и Клиника за дјечију хирургију, које се налазе у згради Матернитеа УКЦ Републике Српске.

Напомињу да се у Одјељењу пулмологије с алергологијом Клинике за дјечије болести на хоспиталном лијечењу налази 20 дјеце.

Ово Одјељење чини тим од 11 запослених, који лијечи дјецу с најтежим пулмолошким здравственим проблемима из цијеле Републике Српске. На годишњем нивоу је око 1.000 дјеце на хоспиталном лијечењу у овом Одјељењу.

– Бројке говоре више од ријечи о обиму посла који наши запослени обављају. Увидом у наше протоколе, сви пацијенти су добили адекватну здравствену заштиту и никоме од пацијената нису били угрожени здравље и живот – оцијенили су из УКЦ.

Наглашавају да је Универзитетски клинички центар Републике Српске велика институција и да се констано ради на унапређењу рада, организације, па и реконструкције постојећих објеката, као и изградње нових.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

– Објављивањем фотографија купатила Одјељења пулмологије с алергологијом Клинике за дјечије болести покушава се дискредитовати рад наших запослених, као и оно што је урађено на унапређењу рада и услова до сада. У претходном периоду, тачније 2018. године, пресељене су Клинике, Службе и Заводи у новоизграђено Сјеверно крило и реконструисане просторије Централног медицинског блока. Пацијенти су смјештени у двокреветним или једнокреветним собама, с новим мокрим чворовима и услугом која задовољава све свјетске стандарде. Руководство наше установе на челу са проф. др Владом Ђајићем, уз подршку Владе Републике Српске, приступило је свим активностима у циљу реализације пројекта кардиохирургије, пројекта комплетне реконструкције зграде Матернитеа и Клинике за инфективне болести, изградњу нове зграде Клинике за психијатрију, изградњу зграде Института за онколологију – закључили су из највеће здравствене установе.

Српскаинфо пише да су и претходне године јавност у Српској узнемириле фотографије тоалета које користе породиље на Клиници за гинекологију и акушерство у Бањалуци и свједочења мајки о катастрофалним условима у којима бораве.

Фотографије запуштеног тоалета, прије три године објавила је и Бањалучанка Драгана Соковић, која је са тада четворогодишњим сином боравила на инфективном одјељењу Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kojeovdenormalan 16.11.2021. 17:22
  Uvijek imate spereman odgovor i uvijek krivicu prebacujete na druge.UKC BL ne valja ni u jednom smislu.Niko tamo ne radi svoj posao,osim ako se ne plati naravno.
Повезане вијести
Дјевојчица са Космета својим гласом и талентом одушевила Бањалуку (ВИДЕО) Дјевојчица са Космета својим гласом и талентом одушевила Бањалуку (ВИДЕО)
Становнике БиХ из земље "тјерају" политичке тензије и лош животни стандард Становнике БиХ из земље "тјерају" политичке тензије и лош животни стандард
Хрватима смета спомен-плоча мајору Милану Тепићу у Бањалуци Хрватима смета спомен-плоча мајору Милану Тепићу у Бањалуци
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  14h 41m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  17h 6m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 28m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 25m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  14h 50m
  0