Родитељи ужаснусти стањем у купатилима на дјечијој пулмологији УКЦ Српске

16.11.2021. 16:58
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Родитељи најмлађих пацијената огорчени су условима у којима бораве дјеца на Одјељењу пулмологије УКЦ Републике Српске, након што су у јавност доспјеле фотографије купатила које је у очајном стању.

Слике је објавио Милан Савановић из Бањалуке, отац чије је дијете неколико дана боравило на пулмологији Универзитетског клиничког центра.

Он је потпуно разочаран у систем који дозвољава да најмлађи пацијенти буду смјештени у катастрофалним условима и користе неусловни тоалет.

– Овако лоше услове нико не може правдати. Клинике гдје се лијече наша дјеца и труднице би требало да су свима на понос, а у стварности су тотални распад. Овакве ствари ме боле – говори Милан за Српскаинфо.

Дуго је, прича, вагао да ли да објави ове фотографије, али сматра да јавност заслужује да зна какви су услови у највећој јавној болници у Српској.

Српскаинфо је упитала надлежене у УКЦ Републике Српске када су посљедњи пут санирани тоалети на одјељењу пулмологије и када ће опет бити обновљени.

Извор: Милан Савановић/Фејсбук

– Ово Одјељење има три купатила, која су у задовољавајућем стању и испуњавају основне услове за потребе пацијената и особља. С обзиром на старост објекта, очекивати је да санитарни чворови нису нови, али се радно особље УКЦ Републике Српске труди да све буде чисто и у служби пацијената. Оно што није познато јавности је чињеница да се у објекту налазе гусане цијеви, које су старе око 40 година, и да није могуће извршити парцијалну замјену тих цијеви савременим пластичним цијевима, већ је потребно да се изврши комплетна замјена канализационих система – одговорили су из ове здравствене установе.

Недавно је, кажу, на одржаној сједници Владе Републике Српске задужено Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да обезбиједе око 2.633.000 КМ са ПДВ-ом за дјелимичну реализацију пројекта санације зграде Матернитеа и зграде Клинике за инфективне болести.

Овим ће бити обухваћене Клиника за гинекологију и акушерство, Клиника за дјечије болести и Клиника за дјечију хирургију, које се налазе у згради Матернитеа УКЦ Републике Српске.

Напомињу да се у Одјељењу пулмологије с алергологијом Клинике за дјечије болести на хоспиталном лијечењу налази 20 дјеце.

Ово Одјељење чини тим од 11 запослених, који лијечи дјецу с најтежим пулмолошким здравственим проблемима из цијеле Републике Српске. На годишњем нивоу је око 1.000 дјеце на хоспиталном лијечењу у овом Одјељењу.

– Бројке говоре више од ријечи о обиму посла који наши запослени обављају. Увидом у наше протоколе, сви пацијенти су добили адекватну здравствену заштиту и никоме од пацијената нису били угрожени здравље и живот – оцијенили су из УКЦ.

Наглашавају да је Универзитетски клинички центар Републике Српске велика институција и да се констано ради на унапређењу рада, организације, па и реконструкције постојећих објеката, као и изградње нових.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

– Објављивањем фотографија купатила Одјељења пулмологије с алергологијом Клинике за дјечије болести покушава се дискредитовати рад наших запослених, као и оно што је урађено на унапређењу рада и услова до сада. У претходном периоду, тачније 2018. године, пресељене су Клинике, Службе и Заводи у новоизграђено Сјеверно крило и реконструисане просторије Централног медицинског блока. Пацијенти су смјештени у двокреветним или једнокреветним собама, с новим мокрим чворовима и услугом која задовољава све свјетске стандарде. Руководство наше установе на челу са проф. др Владом Ђајићем, уз подршку Владе Републике Српске, приступило је свим активностима у циљу реализације пројекта кардиохирургије, пројекта комплетне реконструкције зграде Матернитеа и Клинике за инфективне болести, изградњу нове зграде Клинике за психијатрију, изградњу зграде Института за онколологију – закључили су из највеће здравствене установе.

Српскаинфо пише да су и претходне године јавност у Српској узнемириле фотографије тоалета које користе породиље на Клиници за гинекологију и акушерство у Бањалуци и свједочења мајки о катастрофалним условима у којима бораве.

Фотографије запуштеног тоалета, прије три године објавила је и Бањалучанка Драгана Соковић, која је са тада четворогодишњим сином боравила на инфективном одјељењу Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kojeovdenormalan 16.11.2021. 17:22
  Uvijek imate spereman odgovor i uvijek krivicu prebacujete na druge.UKC BL ne valja ni u jednom smislu.Niko tamo ne radi svoj posao,osim ako se ne plati naravno.
Повезане вијести
Ставио дрогу у уста и бјежао од полиције Ставио дрогу у уста и бјежао од полиције
Гориво појефтинило за пет фенинга Гориво појефтинило за пет фенинга
Дефилеом ешалона ратних застава почело обиљежавање Дана Војске Српске Дефилеом ешалона ратних застава почело обиљежавање Дана Војске Српске
Најчитаније
 • Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ
  18h 51m
  3
 • Борачка организација општине Пале: Саопштење за јавност
  21h 33m
  24
 • Урош Клисарић побједник "Конференције беба" у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  15h 57m
  0
 • Осморица фудбалера потписала нове уговоре са Славијом
  22h 5m
  0
 • Душан Ремић одлази у Саудијску Арабију
  14h 59m
  0