Roditelji užasnusti stanjem u kupatilima na dječijoj pulmologiji UKC Srpske

16.11.2021. 16:58
1
IZVOR: srpskainfo.com

Roditelji najmlađih pacijenata ogorčeni su uslovima u kojima borave djeca na Odjeljenju pulmologije UKC Republike Srpske, nakon što su u javnost dospjele fotografije kupatila koje je u očajnom stanju.

Slike je objavio Milan Savanović iz Banjaluke, otac čije je dijete nekoliko dana boravilo na pulmologiji Univerzitetskog kliničkog centra.

On je potpuno razočaran u sistem koji dozvoljava da najmlađi pacijenti budu smješteni u katastrofalnim uslovima i koriste neuslovni toalet.

– Ovako loše uslove niko ne može pravdati. Klinike gdje se liječe naša djeca i trudnice bi trebalo da su svima na ponos, a u stvarnosti su totalni raspad. Ovakve stvari me bole – govori Milan za Srpskainfo.

Dugo je, priča, vagao da li da objavi ove fotografije, ali smatra da javnost zaslužuje da zna kakvi su uslovi u najvećoj javnoj bolnici u Srpskoj.

Srpskainfo je upitala nadležene u UKC Republike Srpske kada su posljednji put sanirani toaleti na odjeljenju pulmologije i kada će opet biti obnovljeni.

Izvor: Milan Savanović/Fejsbuk

– Ovo Odjeljenje ima tri kupatila, koja su u zadovoljavajućem stanju i ispunjavaju osnovne uslove za potrebe pacijenata i osoblja. S obzirom na starost objekta, očekivati je da sanitarni čvorovi nisu novi, ali se radno osoblje UKC Republike Srpske trudi da sve bude čisto i u službi pacijenata. Ono što nije poznato javnosti je činjenica da se u objektu nalaze gusane cijevi, koje su stare oko 40 godina, i da nije moguće izvršiti parcijalnu zamjenu tih cijevi savremenim plastičnim cijevima, već je potrebno da se izvrši kompletna zamjena kanalizacionih sistema – odgovorili su iz ove zdravstvene ustanove.

Nedavno je, kažu, na održanoj sjednici Vlade Republike Srpske zaduženo Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da obezbijede oko 2.633.000 KM sa PDV-om za djelimičnu realizaciju projekta sanacije zgrade Maternitea i zgrade Klinike za infektivne bolesti.

Ovim će biti obuhvaćene Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za dječije bolesti i Klinika za dječiju hirurgiju, koje se nalaze u zgradi Maternitea UKC Republike Srpske.

Napominju da se u Odjeljenju pulmologije s alergologijom Klinike za dječije bolesti na hospitalnom liječenju nalazi 20 djece.

Ovo Odjeljenje čini tim od 11 zaposlenih, koji liječi djecu s najtežim pulmološkim zdravstvenim problemima iz cijele Republike Srpske. Na godišnjem nivou je oko 1.000 djece na hospitalnom liječenju u ovom Odjeljenju.

– Brojke govore više od riječi o obimu posla koji naši zaposleni obavljaju. Uvidom u naše protokole, svi pacijenti su dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu i nikome od pacijenata nisu bili ugroženi zdravlje i život – ocijenili su iz UKC.

Naglašavaju da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske velika institucija i da se konstano radi na unapređenju rada, organizacije, pa i rekonstrukcije postojećih objekata, kao i izgradnje novih.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

– Objavljivanjem fotografija kupatila Odjeljenja pulmologije s alergologijom Klinike za dječije bolesti pokušava se diskreditovati rad naših zaposlenih, kao i ono što je urađeno na unapređenju rada i uslova do sada. U prethodnom periodu, tačnije 2018. godine, preseljene su Klinike, Službe i Zavodi u novoizgrađeno Sjeverno krilo i rekonstruisane prostorije Centralnog medicinskog bloka. Pacijenti su smješteni u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama, s novim mokrim čvorovima i uslugom koja zadovoljava sve svjetske standarde. Rukovodstvo naše ustanove na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem, uz podršku Vlade Republike Srpske, pristupilo je svim aktivnostima u cilju realizacije projekta kardiohirurgije, projekta kompletne rekonstrukcije zgrade Maternitea i Klinike za infektivne bolesti, izgradnju nove zgrade Klinike za psihijatriju, izgradnju zgrade Instituta za onkolologiju – zaključili su iz najveće zdravstvene ustanove.

Srpskainfo piše da su i prethodne godine javnost u Srpskoj uznemirile fotografije toaleta koje koriste porodilje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci i svjedočenja majki o katastrofalnim uslovima u kojima borave.

Fotografije zapuštenog toaleta, prije tri godine objavila je i Banjalučanka Dragana Soković, koja je sa tada četvorogodišnjim sinom boravila na infektivnom odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kojeovdenormalan 16.11.2021. 17:22
  Uvijek imate spereman odgovor i uvijek krivicu prebacujete na druge.UKC BL ne valja ni u jednom smislu.Niko tamo ne radi svoj posao,osim ako se ne plati naravno.
Povezane vijesti
FZO Srpske planira potrošiti 153 miliona KM na javne nabavke FZO Srpske planira potrošiti 153 miliona KM na javne nabavke
Pronađeno tijelo vlasnika vozila koje je izgorjelo u kanjonu Tijesno Pronađeno tijelo vlasnika vozila koje je izgorjelo u kanjonu Tijesno
Borenović: Krah Dodikove galamdžijske politike Borenović: Krah Dodikove galamdžijske politike
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Sarajevu
  7h 0m
  0
 • Kažnjeni zbog narušavanja javnog reda i mira na Brusu (FOTO)
  9h 17m
  7
 • Ica Lavica ponovo otputovala u Tursku
  9h 43m
  0
 • Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma
  16h 52m
  1
 • U Palama obijena vikendica
  14h 37m
  0