Roditelji užasnusti stanjem u kupatilima na dječijoj pulmologiji UKC Srpske

16.11.2021. 16:58
1
IZVOR: srpskainfo.com

Roditelji najmlađih pacijenata ogorčeni su uslovima u kojima borave djeca na Odjeljenju pulmologije UKC Republike Srpske, nakon što su u javnost dospjele fotografije kupatila koje je u očajnom stanju.

Slike je objavio Milan Savanović iz Banjaluke, otac čije je dijete nekoliko dana boravilo na pulmologiji Univerzitetskog kliničkog centra.

On je potpuno razočaran u sistem koji dozvoljava da najmlađi pacijenti budu smješteni u katastrofalnim uslovima i koriste neuslovni toalet.

– Ovako loše uslove niko ne može pravdati. Klinike gdje se liječe naša djeca i trudnice bi trebalo da su svima na ponos, a u stvarnosti su totalni raspad. Ovakve stvari me bole – govori Milan za Srpskainfo.

Dugo je, priča, vagao da li da objavi ove fotografije, ali smatra da javnost zaslužuje da zna kakvi su uslovi u najvećoj javnoj bolnici u Srpskoj.

Srpskainfo je upitala nadležene u UKC Republike Srpske kada su posljednji put sanirani toaleti na odjeljenju pulmologije i kada će opet biti obnovljeni.

Izvor: Milan Savanović/Fejsbuk

– Ovo Odjeljenje ima tri kupatila, koja su u zadovoljavajućem stanju i ispunjavaju osnovne uslove za potrebe pacijenata i osoblja. S obzirom na starost objekta, očekivati je da sanitarni čvorovi nisu novi, ali se radno osoblje UKC Republike Srpske trudi da sve bude čisto i u službi pacijenata. Ono što nije poznato javnosti je činjenica da se u objektu nalaze gusane cijevi, koje su stare oko 40 godina, i da nije moguće izvršiti parcijalnu zamjenu tih cijevi savremenim plastičnim cijevima, već je potrebno da se izvrši kompletna zamjena kanalizacionih sistema – odgovorili su iz ove zdravstvene ustanove.

Nedavno je, kažu, na održanoj sjednici Vlade Republike Srpske zaduženo Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da obezbijede oko 2.633.000 KM sa PDV-om za djelimičnu realizaciju projekta sanacije zgrade Maternitea i zgrade Klinike za infektivne bolesti.

Ovim će biti obuhvaćene Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za dječije bolesti i Klinika za dječiju hirurgiju, koje se nalaze u zgradi Maternitea UKC Republike Srpske.

Napominju da se u Odjeljenju pulmologije s alergologijom Klinike za dječije bolesti na hospitalnom liječenju nalazi 20 djece.

Ovo Odjeljenje čini tim od 11 zaposlenih, koji liječi djecu s najtežim pulmološkim zdravstvenim problemima iz cijele Republike Srpske. Na godišnjem nivou je oko 1.000 djece na hospitalnom liječenju u ovom Odjeljenju.

– Brojke govore više od riječi o obimu posla koji naši zaposleni obavljaju. Uvidom u naše protokole, svi pacijenti su dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu i nikome od pacijenata nisu bili ugroženi zdravlje i život – ocijenili su iz UKC.

Naglašavaju da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske velika institucija i da se konstano radi na unapređenju rada, organizacije, pa i rekonstrukcije postojećih objekata, kao i izgradnje novih.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

– Objavljivanjem fotografija kupatila Odjeljenja pulmologije s alergologijom Klinike za dječije bolesti pokušava se diskreditovati rad naših zaposlenih, kao i ono što je urađeno na unapređenju rada i uslova do sada. U prethodnom periodu, tačnije 2018. godine, preseljene su Klinike, Službe i Zavodi u novoizgrađeno Sjeverno krilo i rekonstruisane prostorije Centralnog medicinskog bloka. Pacijenti su smješteni u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama, s novim mokrim čvorovima i uslugom koja zadovoljava sve svjetske standarde. Rukovodstvo naše ustanove na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem, uz podršku Vlade Republike Srpske, pristupilo je svim aktivnostima u cilju realizacije projekta kardiohirurgije, projekta kompletne rekonstrukcije zgrade Maternitea i Klinike za infektivne bolesti, izgradnju nove zgrade Klinike za psihijatriju, izgradnju zgrade Instituta za onkolologiju – zaključili su iz najveće zdravstvene ustanove.

Srpskainfo piše da su i prethodne godine javnost u Srpskoj uznemirile fotografije toaleta koje koriste porodilje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci i svjedočenja majki o katastrofalnim uslovima u kojima borave.

Fotografije zapuštenog toaleta, prije tri godine objavila je i Banjalučanka Dragana Soković, koja je sa tada četvorogodišnjim sinom boravila na infektivnom odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kojeovdenormalan 16.11.2021. 17:22
  Uvijek imate spereman odgovor i uvijek krivicu prebacujete na druge.UKC BL ne valja ni u jednom smislu.Niko tamo ne radi svoj posao,osim ako se ne plati naravno.
Povezane vijesti
Isticali ratne zastave takozvane Armije BiH u Banjaluci Isticali ratne zastave takozvane Armije BiH u Banjaluci
Raspisan konkurs za direktora UKC Republike Srpske Raspisan konkurs za direktora UKC Republike Srpske
Presuda u slučaju "Krunić" u petak Presuda u slučaju "Krunić" u petak
Najčitanije
 • Palo drvo i usmrtilo djevojčicu
  14h 56m
  0
 • U Sokocu ukraden automobil i novac
  14h 40m
  0
 • Dva napada na policijske službenike u Istočnom Sarajevu
  14h 0m
  0
 • U JZU Bolnici „Srbija“ po prvi put urađena operacija atrezije hoane kod djeteta
  13h 36m
  0
 • Paljanin Stefan Malbašić među najboljim studentima u Srbiji
  9h 56m
  3