Рогатица: Шумском газдинству “Сјемећ” невријеме пореметило планове

08.06.2020. 09:34
0
ИЗВОР: Глас Српске

Охрабрени 2019, као још једном успјешном пословном годином у Шумском газдинству “Сјемећ” у Рогатици, и у 2020. ушли су амбициозно. Планове је пореметило невријеме из фебруара.

Вршилац дужности директора газдинства Младен Лакић каже да је у фебруару страдао велики број стабала у више 100 одјељења високих шума.

Посебна стручна комисија Министарства шумарства, нагласио је, обилазећи шуме Сјемећа и Деветака утврдила је да количина случајних ужитака знатно премашује годишњи план сјече, због чега је дат налог да се ове године обустави редовна сјеча и сва пажња посвети чишћењу шума од вјетроизвала, вјетролома и на други начин оштећених стабала, посебно четинара.

- Све производне капацитете ангажовали смо на чишћењу шума и за четири мјесеца, без обзира на пандемију короне, одсјекли смо и израдили 18.330 кубних метара четинара или 39 одсто више од плана за први квартал. Значајних 18 одсто више од плана текло је и привлачење, док је реализација, због дјелимичног или тоталног нерада неких дрвопрерађивача, као наших главних купаца, у физичком обиму остварена са “само” 10 одсто више од планираног - истакао је Лакић.

Што се тиче лишћара, у првом кварталу одсјечено је нешто више од 5.000 кубних метара или 85 одсто од плана. Реализација ове врсте сортимената је око 50 одсто. Пошто је углавном највише ријеч о огревном дрвету, његова сјеча тек предстоји и план ће сигурно бити остварен - рекао је Лакић.

Пошумљавање голети по основу просте репродукције већ је извршено на планираних 12 хектара и засађено 18.000 садница смрче, јеле, букве и јавора. “Сјемећ” запошљава око 200 радника, од којих због пандемије ниједан није добио уговор о раскиду радног односа.

Коментари 0
Повезане вијести
Конференција беба 1. јула у Рогатици Конференција беба 1. јула у Рогатици
Са сусрета прве генерације гимназијалаца у Рогатици – Виђење након 50 година Са сусрета прве генерације гимназијалаца у Рогатици – Виђење након 50 година
Вук Ћајић из Рогатице постао шампион БиХ у класи МX 85 Вук Ћајић из Рогатице постао шампион БиХ у класи МX 85
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  15h 16m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  5h 11m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  12h 40m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  10h 41m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  13h 53m
  0