Рогатица: Шумском газдинству “Сјемећ” невријеме пореметило планове

08.06.2020. 09:34
0
ИЗВОР: Глас Српске

Охрабрени 2019, као још једном успјешном пословном годином у Шумском газдинству “Сјемећ” у Рогатици, и у 2020. ушли су амбициозно. Планове је пореметило невријеме из фебруара.

Вршилац дужности директора газдинства Младен Лакић каже да је у фебруару страдао велики број стабала у више 100 одјељења високих шума.

Посебна стручна комисија Министарства шумарства, нагласио је, обилазећи шуме Сјемећа и Деветака утврдила је да количина случајних ужитака знатно премашује годишњи план сјече, због чега је дат налог да се ове године обустави редовна сјеча и сва пажња посвети чишћењу шума од вјетроизвала, вјетролома и на други начин оштећених стабала, посебно четинара.

- Све производне капацитете ангажовали смо на чишћењу шума и за четири мјесеца, без обзира на пандемију короне, одсјекли смо и израдили 18.330 кубних метара четинара или 39 одсто више од плана за први квартал. Значајних 18 одсто више од плана текло је и привлачење, док је реализација, због дјелимичног или тоталног нерада неких дрвопрерађивача, као наших главних купаца, у физичком обиму остварена са “само” 10 одсто више од планираног - истакао је Лакић.

Што се тиче лишћара, у првом кварталу одсјечено је нешто више од 5.000 кубних метара или 85 одсто од плана. Реализација ове врсте сортимената је око 50 одсто. Пошто је углавном највише ријеч о огревном дрвету, његова сјеча тек предстоји и план ће сигурно бити остварен - рекао је Лакић.

Пошумљавање голети по основу просте репродукције већ је извршено на планираних 12 хектара и засађено 18.000 садница смрче, јеле, букве и јавора. “Сјемећ” запошљава око 200 радника, од којих због пандемије ниједан није добио уговор о раскиду радног односа.

Коментари 0
Повезане вијести
Потврђена оптужница против мушкарца због насиља у породици Потврђена оптужница против мушкарца због насиља у породици
Познат идентитет страдалог у тешкој несрећи код Зворника Познат идентитет страдалог у тешкој несрећи код Зворника
Бошку из Рогатице потребна је помоћ – позовите 17070! Бошку из Рогатице потребна је помоћ – позовите 17070!
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  19h 35m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  21h 3m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  19h 15m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  16h 21m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  22h 4m
  0