Рогатица: Шумском газдинству “Сјемећ” невријеме пореметило планове

08.06.2020. 09:34
0
ИЗВОР: Глас Српске

Охрабрени 2019, као још једном успјешном пословном годином у Шумском газдинству “Сјемећ” у Рогатици, и у 2020. ушли су амбициозно. Планове је пореметило невријеме из фебруара.

Вршилац дужности директора газдинства Младен Лакић каже да је у фебруару страдао велики број стабала у више 100 одјељења високих шума.

Посебна стручна комисија Министарства шумарства, нагласио је, обилазећи шуме Сјемећа и Деветака утврдила је да количина случајних ужитака знатно премашује годишњи план сјече, због чега је дат налог да се ове године обустави редовна сјеча и сва пажња посвети чишћењу шума од вјетроизвала, вјетролома и на други начин оштећених стабала, посебно четинара.

- Све производне капацитете ангажовали смо на чишћењу шума и за четири мјесеца, без обзира на пандемију короне, одсјекли смо и израдили 18.330 кубних метара четинара или 39 одсто више од плана за први квартал. Значајних 18 одсто више од плана текло је и привлачење, док је реализација, због дјелимичног или тоталног нерада неких дрвопрерађивача, као наших главних купаца, у физичком обиму остварена са “само” 10 одсто више од планираног - истакао је Лакић.

Што се тиче лишћара, у првом кварталу одсјечено је нешто више од 5.000 кубних метара или 85 одсто од плана. Реализација ове врсте сортимената је око 50 одсто. Пошто је углавном највише ријеч о огревном дрвету, његова сјеча тек предстоји и план ће сигурно бити остварен - рекао је Лакић.

Пошумљавање голети по основу просте репродукције већ је извршено на планираних 12 хектара и засађено 18.000 садница смрче, јеле, букве и јавора. “Сјемећ” запошљава око 200 радника, од којих због пандемије ниједан није добио уговор о раскиду радног односа.

Коментари 0
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Упозорење грађанима на олујни вјетар и захлађење Упозорење грађанима на олујни вјетар и захлађење
Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 17m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 32m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 7m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 54m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 5m
    0