Rogatica: Šumskom gazdinstvu “Sjemeć” nevrijeme poremetilo planove

08.06.2020. 09:34
0
IZVOR: Glas Srpske

Ohrabreni 2019, kao još jednom uspješnom poslovnom godinom u Šumskom gazdinstvu “Sjemeć” u Rogatici, i u 2020. ušli su ambiciozno. Planove je poremetilo nevrijeme iz februara.

Vršilac dužnosti direktora gazdinstva Mladen Lakić kaže da je u februaru stradao veliki broj stabala u više 100 odjeljenja visokih šuma.

Posebna stručna komisija Ministarstva šumarstva, naglasio je, obilazeći šume Sjemeća i Devetaka utvrdila je da količina slučajnih užitaka znatno premašuje godišnji plan sječe, zbog čega je dat nalog da se ove godine obustavi redovna sječa i sva pažnja posveti čišćenju šuma od vjetroizvala, vjetroloma i na drugi način oštećenih stabala, posebno četinara.

- Sve proizvodne kapacitete angažovali smo na čišćenju šuma i za četiri mjeseca, bez obzira na pandemiju korone, odsjekli smo i izradili 18.330 kubnih metara četinara ili 39 odsto više od plana za prvi kvartal. Značajnih 18 odsto više od plana teklo je i privlačenje, dok je realizacija, zbog djelimičnog ili totalnog nerada nekih drvoprerađivača, kao naših glavnih kupaca, u fizičkom obimu ostvarena sa “samo” 10 odsto više od planiranog - istakao je Lakić.

Što se tiče lišćara, u prvom kvartalu odsječeno je nešto više od 5.000 kubnih metara ili 85 odsto od plana. Realizacija ove vrste sortimenata je oko 50 odsto. Pošto je uglavnom najviše riječ o ogrevnom drvetu, njegova sječa tek predstoji i plan će sigurno biti ostvaren - rekao je Lakić.

Pošumljavanje goleti po osnovu proste reprodukcije već je izvršeno na planiranih 12 hektara i zasađeno 18.000 sadnica smrče, jele, bukve i javora. “Sjemeć” zapošljava oko 200 radnika, od kojih zbog pandemije nijedan nije dobio ugovor o raskidu radnog odnosa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sudarili se autobus i automobil na putu Sarajevo-Rogatica Sudarili se autobus i automobil na putu Sarajevo-Rogatica
Kristina Popović, atletski potencijal iz Rogatice Kristina Popović, atletski potencijal iz Rogatice
Punih 17 godina od zločina nad Abazovićima Punih 17 godina od zločina nad Abazovićima
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  1h 50m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  10h 58m
  2
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  7h 45m
  1
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  7h 35m
  6
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  11h 41m
  1