Руда која би могла да буде "српска нафта"

30.08.2019. 19:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Глобална потрага за литијумом је у јеку, а највеће резерве у Европи овог метала који се користи за батерије, према неким проценама, леже у Србији.

Тежак дио посла могло би да буде његово извлачење, наводи агенција Блумберг (Bloomberg).

Како наводи агенција, геолози истражују брдовити пејзаж у потрази за металом који постаје све присутнији у савременој технологији: литијумом, и то подручје у Србији гдје је пронађен може да постане нови европски фронт у економској бици са Азијом. Глобална потрага за литијумом је у јеку, док компаније желе да смање употребу фосилних горива.

Блумберг НЕФ процјењује да ће током сљедећих 11 година потражња литијумског материјала за батерије порасти осам пута.

Процјењене резерве литијума у Србији су највеће у Европи, а незасити апетит за батеријама које напајају све, од iPhone-a до аутомобила Тесла, подстиче жељу компаније Rio Tinto Group да истражи могућност његовог ископавања.

Предсједник Александар Вучић у фебруару је литијум назвао "једном од највећих нада за Србију" и позвао компаније да убрзају посао како би покренуле производњу. У језгру литијумских снова Србије налази се минерал назван "јадарит", по долини Јадра. Садржи литијум и бор који се користи у керамици, ђубривима и изолацији.

У централној и источној Европи, Чешка и Аустрија такође проучавају потенцијал ископавања литијума. Румунија поново отвара руднике за ријетке земаљске минерале. И међународне компаније шире производњу батерија у региону, укључујући Daimler AG и Johnson Matthei Plc у Пољској.  Али, литијумска енергија у Србији, ако се може профитабилно извлачити, довољно је велика да помогне континенту да се такмичи са Азијом, посебно с Кином, трећим највећим свјетским произвођачем литијума и врхунским произвођачем литијум-јонских батерија.

Rio Tinto, једна од највећих свјетских рударских компанија, и истраживач са сједиштем у Аустралији Jadar Lithium Plc тестирају колико литијума има у Србији.

Оптимистичке процјене владе и прелиминарно истраживање показују да у Србији може бити чак 200 милиона тона резерви, док амерички Геолошки институт каже да у земљи има милион тона идентификованих резерви, што је чини једним од најбогатијих извора литијума у Европи.

Иако је ископавање још увијек најмање три године далеко, српске власти заговарају развој додатних активности, као што су рефинација и производња батерија.

"Отварање фабрике батерија било би кључно за подизање животног стандарда", каже Ненад Антић, замјеник градоначелника Врања, града у чијој близини се такође изводе истраживања. Он процјењује да би производња смањила стопу незапослености у граду са 80.000 становника, гдје је око 10.000 људи без посла.

Rio Tinto је на свом сајту назвао Јадар "значајном вриједношћу за Србију", и навео да литијум и бор "играју значајну улогу у енергетски ефикаснијој будућности".

 

Коментари 0
Повезане вијести
Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу! Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу!
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    22h 21m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    22h 59m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    9h 57m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    11h 44m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    10h 44m
    0