Руси "оживљавају" хидро-електрану "Мрсово" на Лиму

10.06.2021. 15:34
0
ИЗВОР: capital.ba

Компанија „Comsar Energy Hidro“ руског милијардера Рашида Сердарова предала је ресорном министарству процјену утицаја на животну средину за хидроелектрану „Мрсово“ на ријеци Лим, која је услов за добијање еколошке дозволе, и са чиме је након скоро деценије од добијање концесије, најављено оживљавање овог пројекта.

Ријеч је о инвестицији вриједној око 200 милиона марка, а која је стала након припремних радова.

У студији коју је израдио Институт за заштиту и екологију Републике Српске се наводи како ће изградња и рад овог електро-енергетског објекта највеће посљедице оставити на човјека.

Институт у студији наводи да великог утицаја на здравље неће бити, али 16 стамбених и 20 помоћних објеката ће морати бити измјештено због изградње бране и стварања акумулације. Такође из села Дорићи и Полимје ће се морати склонити 40 гробних мјеста.

Генерално, према идејном рјешењу из 2012. године укупно ће се откупити 222 хектара земље од чега је трећина пољопривредно земљиште док је остатак неплодна и непродуктивна земља.

У студији се наводи како ће први проблеми настати када крену радови на изградњи бране гдје ће приликом уласка механизације у корито доћи до замућења воде и обрушавања материјала.

- Бране представљају физичку баријеру која онемогућава миграцију риба и прекидају природне токове живота. Уколико се не изграде рибље стазе на брани многе аутохтоне врсте риба више нису у могућности да са мјеста свог станишта мигрирају на своја природна мријестилишта која се обично налазе у горњим токовима ријека и њихових притока - пише у овом документу.

Аутори студије тврде како постојање хидроелектране „Мрсово“ генерално неће нарушити станишта животиња које живе на овом простору, осим у актуелном приобалном дијелу, већ супротно, да ће имн то бити сигуран извор воде који је значајан у сушним периодима.

Кажу како ће изградња централе имати и низ позитивних утицаја економске природе.

- Доћи ће до повећавања привредних активности које прате изградњу оваквих објеката, те с тим у вези и запошљавања квалификованог и неквалификованог локалног становништва и домаћих грађевинских фирми у току изградње. Такође се може очекивати развијање туризма и рекреације, као и узгој риба, који прате експлоатацију оваквих објеката. Генерално, друштвено економска вриједност подручја ће добити на активности и вриједности - наводи се у студији.

Подсјећамо, инсталисана снага „ХЕ Мрсово“ је 26,8 мегавата. Ријеч је о најнизводнијој централи на ријеци Лим. Узводно, изграђене су још четири.

Влада Српске је Сердарову концесију дала 2012. године на 30 година, а касније анексима тај период продужила на 50 година.

Иако је Електропривреда Републике Српске била заинтересована да купи његове концесије, недавно су из „Comsara“ поручили како настављају са својим пројектима у Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани! Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани!
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО) Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 9m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 38m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 56m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 52m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 4m
    0