Са Илинданског сабора на Борикама (ФОТО)

02.08.2022. 21:43
0
ИЗВОР: 058.ba

Традиционално Илинданско окупљање код цркве Светих апостола Петра и Павла на Борикама код Рогатице, која датира од Мале Госпојине љета Господњег 1911, ове године под називом „Илиндански сабор“ превазишло је лолални и имао регионални карактер. Окупио је вјернике и остале поштоваоце овог вида народног саборовања не само пространог боричког краја, него и њихових пријатеља из Рогатице и сусједних општина Вишеград, Ново Горажде, Хан Пијесак, Соколац и Пале, а дошли су и Боричани који живе у Србији и бројним другим држвама до далеке Канаде и Аустралије да се макар од Илиндана до Илиндана виде са родбином, пријатељима и другим драгим људима.

Данас, на Илиндан, сабор је отворен светом литургијом у овдашњој цркви коју је уз саслужење боричког пароха јереја Драгана Јовића и свештеника из Рогатице Новице Ћебића, водио умировљни протојереј-ставрофор Милорад Новаковић из Рогатице, који је на крају одржао пригодну и надахнуту бесједу о светом пророку Илији уз позив присутним и осталим вјерницима на слогу и заједништво свих генерација Срба ма гдје били и шта радили.

Након тога уприличена је света литија око боричке цркве на крају које је код пригоног спомен-обиљежја у порти цркве одржан парастос за 81 погинулог борца и 10 цивилних жртава боричког краја у посљедњем Одбрамбено-отаџинском рату. На спомен обиљежје положени су и вијенци Општинске управе и Општинске борачке организације у Рогатици.

Везано за Илиндански сабор на Борикама начелник општине Рогатица обраћајући се новинарима рекао је да овај и сва остала саборовања народа подржава и помаже Општнска управа јер је циљ да задржимо и окупимо што више људи у родним селима, посебно оваквих каква су боричка. Тако чувамо традицију и његујемо културу сјећања и преносимо је са генерације на генерацију.

Илиндану у част у реновираном објекту „за одмор и рекреацију“ на остацима зграде старе основне школе, отворене су и освећене радне и изложбене просторије Удружења сеоских жена „Борике“. Просторије са великим бројем експоната старинске опреме и ручних радова жена са села, отворио је начелник општине Милорад Јагодић, а освећење је обавио млади борички парох Драган Јовић. И једном и другом представнице жена Борика уручиле су пригодне захвалнице у нади да ће се наставити подршка и сарадња при реализацији наредних амбициозних планова рада боричких жена.

Сабор на Борикама протекао је и у низу других манифестација, посебно спортског карактера, а није изостало ни традиционални народно весеље уз игру и пјесму.

Занимљиво је било и сада већ традиционално такмичење жена у припреми и печењу најљепшег славског колача. Учествовало је 26 колача, односно жена домаћица са боричког платоа и Рогатице и околине. Посебна комисија Општинске Туристичке организације, као организатора такмичења, у цјелини узев за најљепши колач прогласила је „експонат“ кога је донијела Соња Каришик из Рогатице. Друго мјесто припало је Анђелки Ђерић,такође из Рогатице, а треће Владанки Рацковић из Пљешевице код Рогатице, којим су припале скромне новчане награде које им је уз честитке уручио начелник општине Милорад Јагодић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: 058.ba/ТО Рогатица

Коментари 0
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 51m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 5m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 55m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 10m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 53m
    0