Sa Ilindanskog sabora na Borikama (FOTO)

02.08.2022. 21:43
0
IZVOR: 058.ba

Tradicionalno Ilindansko okupljanje kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama kod Rogatice, koja datira od Male Gospojine ljeta Gospodnjeg 1911, ove godine pod nazivom „Ilindanski sabor“ prevazišlo je lolalni i imao regionalni karakter. Okupio je vjernike i ostale poštovaoce ovog vida narodnog saborovanja ne samo prostranog boričkog kraja, nego i njihovih prijatelja iz Rogatice i susjednih opština Višegrad, Novo Goražde, Han Pijesak, Sokolac i Pale, a došli su i Boričani koji žive u Srbiji i brojnim drugim držvama do daleke Kanade i Australije da se makar od Ilindana do Ilindana vide sa rodbinom, prijateljima i drugim dragim ljudima.

Danas, na Ilindan, sabor je otvoren svetom liturgijom u ovdašnjoj crkvi koju je uz sasluženje boričkog paroha jereja Dragana Jovića i sveštenika iz Rogatice Novice Ćebića, vodio umirovljni protojerej-stavrofor Milorad Novaković iz Rogatice, koji je na kraju održao prigodnu i nadahnutu besjedu o svetom proroku Iliji uz poziv prisutnim i ostalim vjernicima na slogu i zajedništvo svih generacija Srba ma gdje bili i šta radili.

Nakon toga upriličena je sveta litija oko boričke crkve na kraju koje je kod prigonog spomen-obilježja u porti crkve održan parastos za 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava boričkog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžinskom ratu. Na spomen obilježje položeni su i vijenci Opštinske uprave i Opštinske boračke organizacije u Rogatici.

Vezano za Ilindanski sabor na Borikama načelnik opštine Rogatica obraćajući se novinarima rekao je da ovaj i sva ostala saborovanja naroda podržava i pomaže Opštnska uprava jer je cilj da zadržimo i okupimo što više ljudi u rodnim selima, posebno ovakvih kakva su borička. Tako čuvamo tradiciju i njegujemo kulturu sjećanja i prenosimo je sa generacije na generaciju.

Ilindanu u čast u renoviranom objektu „za odmor i rekreaciju“ na ostacima zgrade stare osnovne škole, otvorene su i osvećene radne i izložbene prostorije Udruženja seoskih žena „Borike“. Prostorije sa velikim brojem eksponata starinske opreme i ručnih radova žena sa sela, otvorio je načelnik opštine Milorad Jagodić, a osvećenje je obavio mladi borički paroh Dragan Jović. I jednom i drugom predstavnice žena Borika uručile su prigodne zahvalnice u nadi da će se nastaviti podrška i saradnja pri realizaciji narednih ambicioznih planova rada boričkih žena.

Sabor na Borikama protekao je i u nizu drugih manifestacija, posebno sportskog karaktera, a nije izostalo ni tradicionalni narodno veselje uz igru i pjesmu.

Zanimljivo je bilo i sada već tradicionalno takmičenje žena u pripremi i pečenju najljepšeg slavskog kolača. Učestvovalo je 26 kolača, odnosno žena domaćica sa boričkog platoa i Rogatice i okoline. Posebna komisija Opštinske Turističke organizacije, kao organizatora takmičenja, u cjelini uzev za najljepši kolač proglasila je „eksponat“ koga je donijela Sonja Karišik iz Rogatice. Drugo mjesto pripalo je Anđelki Đerić,takođe iz Rogatice, a treće Vladanki Racković iz Plješevice kod Rogatice, kojim su pripale skromne novčane nagrade koje im je uz čestitke uručio načelnik opštine Milorad Jagodić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: 058.ba/TO Rogatica

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 3m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 47m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 0m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 14m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    21h 33m
    0