Са којим све симптомима дијете не смијете да пошаљете у школу и вртић

09.09.2020. 09:39
0
ИЗВОР: Srpska.info

Сваки родитељ добро зна да је ово вријеме када дјеца почињу масовно да шмркћу, слинаве, добијају температуру... али оно што их сада збуњује и због чеги неки упадају и у панику јесте како са свим тим симптомима у доба корона вируса.

Треба ли одмах да повучем дијете из школе и вртића, на колико дана, да ли одмах да га водим код љекара, или можда у ковид амбуланту, да ли да му радим саомоиницијативно ПЦР тест, треба ли да обавијестим све са којима је било у контаку… Бројна су питања пред забринутим родитељима.

Прво, оно што је чињеница, јесте то да сваки септембар, октобар па надаље, првенствено тај повратак у колектив, представљају почетак сезоне респираторних инфекција. На све то додајте и сезону алергија која још траје. Дјеца кашљу, имају температуру, цури им нос и гребуцка их грло. То не би било ништа забрињавајуће било ког другог семптембра, али не и ове јесени у години короне.

Оно што је извјесно, то је да родитељи више него икада прије, морају да буду спремни на чешће узимање боловања, јер и због најмањег симптома дјецу ће морати да повуку из школе или вритћа. Додајмо томе и то да није баш препоручљиово да дуго времана проводе са бакама и декама, тако да заборавите на бака сервис ове јесени и зиме.

Обавјештење вртића

У прилог томе говори и то што су рецимо родитељи малишана централне престоничке општине добили обавјештење у коме се наводи да у “случају сумње на респираторне инфекције код дјетета, родитеља, школске дјеце и осталих чланова зајединчког домаћиства, до добијања тачне дијагнозе, а да није ковид 19, дијете не доводе у вртић”.

Такође, наводи се даље у обавештењу за родитеље, у које је Блиц имао увид, у случају сумње на ковид 19 или тестирање једног или оба родитеља, дјетета, чланова заједничког домаћиснтва или школске дјеце, дијете не довиди у вртић до добијања резултата.

Наравно, наводи се и да дијете не треба доводи у вртић уколико је неко од чланова породице или заједничког домаћинства у изолацији због потврђене заразе или ризичног контакта.

Сваку нелагоду озбиљно третирати

Дакле, шта родитељи да раде, односно са којим тачно симптомима дјеца никако не треба да иду у школу и вртић.

– Са првим кашљем, температуру и да не помињем. При појави било каквог симптома респираторне инфекције дијете треба одвести код љекара да се одраде анализе, првнствено крвна слика и да се утврди шта је са дјететом. Ја сам за максималну опрезност у овој ситуацији – наглашава др Дејан Јонева, педијатар из Дома здравља “Др Симо Милошевић”.

Он објашњава да је тренутно “симптоматика корона вируса веома богата и шаренолика”.

Креће се од класичних симптома респираторних инфекција до стомачних тегоба и због тога сваку нелагоду треба озбиљно третирати.

Др Јонев додаје и да овакав став треба да постоји не само због корона вируса већ и због спречавања ширења других болести којима су деца подложнија у великим колективима па и очувања имунитета малишана.

Мора да постоји свијест о озбиљности ситуације

На констатацију да то значи боловање на прво “кашљуцање” и цурење из носа малишана (истини за вољу, многи родитаљи прије доба короне слали су дјецу и у школу и вритић и када кашљуцају и слинаве, све док “није ништа озбиљно”), др Јонев признаје да то јесте велики проблем, али и каже да треба да постоји свијест о озбиљности ситуације.

– Имао сам случај када је отац довео кћерку са симптомима респираторне инфекције и одмах је питао да ли треба да се јави у своју фирму и каже да му је дијете болесно. Дјевојчица је, срећом, имала бактеријску упалу грла. Разумљиво је да су родитељи првенствено забринути за дјецу, али треба да постоји и та доза одговорности да и отац или мајка могу потом вирус да шире на свом радном мјесту. Зато се и трудимо да родитељима максимално изађемо у сусрет и да им дамо потврде за боловање – прича овај педијатар.

На крају, он закључује да ситуација није завидна, али да морамо бити на опрезу.

Свака тегоба се мора третирати озбиљно, а по потреби дијете изоловати и пратити његово понашење.

Др Јонев апелује да треба одржати свијест о томе да је ситуација озбиљна као и позвао на одговорност свих грађана зарад општег добра.

О дјеци и школама данас је говорио и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић који је рекао да “немамо ситуацију да се морају затварати школе због већег броја обољеле дјеце, нити смо апсолутно близу такве ситуације”.

“Послодавци да имају разумијевања”

У три нишке школе иначе јавила су се дјеца која не долазе на наставу због симптома сличних корона вирусу, а др Тиодоровић је истакао да је то било очекивано и да је веома важно што се у тим ситуацијама показало да родитељи, просветни радници и здравствени систем прате ситуацију на дневном нивоу и правовремено реагују.

Рекао је и да послодавци морају да схвате да мајка или отац имају право да остану са дјететом, уколико се појави сумња да је оно заражено корона вирусом.

– Треба да схвате да ће им онај радник који је ослобођен размишљања да ли је дијете добро бити бољи извршилац послова када дође на посао послије тих неколико дана с дјететом, него да буде на послу с принудом, а да у вртић или школу пошаље дијете које није потпуно здраво – упозорио је Тиодоровић.

Симптоми короне код дјеце другачија од оних код одраслих

Подсјетимо и на страна истраживања према којима су симтопми короне код дјеце другачији од оних којих се јављају код одраслих.

Наиме, дијареја и повраћање могу бити кључни симптоми ковида-19 код дјеце, тврде истраживачи Краљичиног универзитета у Белфастуи.

– У нашој групи дијареја и повраћање били су предиктивнији од, рецимо, кашља или чак поремећаја мириса и укуса. Ако заправо желите да дијагностикујете инфекцију код дјеце, морате да почнете да тражите дијареју и повраћање, а не само респрираторне симптоме – рекао је један од аутора студије Том Вотерфилд.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 15m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 29m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 8m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 36m
    0