Са средњошколцима из Источног Сарајева на гастро путовање кроз регион

14.03.2022. 20:42
0
ИЗВОР: novosti.rs

Ученици Средње школе "28. јуни" из Источног Сарајева су, заједно са професорима, покренули серијал емисија посвећених гастро и туристичким понудама националних кухиња земаља у окружењу.

Прва емисија посвећена је гастро и туристичкој понуди Црне Горе, а припремају се и емисије за националну кухињу Србије. Ову емисију ученици су назвали по професору Жељки Видић која им предаје куварство и практичну наставу.

- Љубав и жељу према припремању хране и учењу о туристичким потенцијалима искористили смо за креирање емисије, чији је назив "Жељкина магична кухиња" - истиче професорка Видић.

Она додаје да је циљ тих емисија да ученици кулинарског, угоститељског и туристичког занимања покажу све што су до сада научили, али и да унаприједе своје знање и вјештине.

Слика

 Фото: Новости

Идеја за овај пројекат потекла је од директора Средње школе "28. јуни", који је желио да повеже ученике који се образују за три различита занимања.

Своју кулинарску и туристичку причу заокружили су и видео-техничари информационих технологија, а од помоћи су, свакако, били и савјети и знања професора.

- Задовољство ми је што сам учествовао у пројекту и имао прилику да сазнам нешто ново о традиционалној кухињи Црне Горе. Имали смо прилику да учимо и истражујемо, и да, на модеран начин, представимо резултате нашег рада - каже Владан Бенић, један од ученика који је учествовао у стварању емисије.

Бенић каже да су се први пут сусрели са бумбаром који се прави од кукурузног брашна и изнутрица, након чега се филује у цријевце и сијече на шните.

- Уживали смо правећи традиционалне посластице као што су ванилице и сутлијаш. Ово је било веома значајно искуство и за туристичке техничаре који су нас причом водили кроз туристички занимљиве дестинације Црне Горе - каже Владан.

Средњошколци из Источног Сарајева у наредној емисији планирају да представе традиционалну кухињу јужне Србије, и кажу да су схватили да тржиште, поред добро и укусно припремљене хране, тражи и њену модерну презентацију.

- Тренутно истражујемо храну која ће најбоље представити традицију и дух тог дијела Србије. Трудимо се да осмислимо како ћемо ту храну декорисати, направити најбоље видео-записе и на тај начин људима приближити дух тог поднебља - истичу ученици.

Коментари 0
Повезане вијести
Јован Катић стари-нови начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић стари-нови начелник општине Источно Ново Сарајево
У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    23h 56m
    10
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    56m
    1
  • Сутра главни претрес против Амира Кујовића
    23h 9m
    6
  • Донесена наредба о отварању врећа са гласачким листићима и поновно бројање
    21h 14m
    1
  • Од 1. новембра јединствена накнада за обављање платних трансакција
    20h 41m
    0