Sa srednjoškolcima iz Istočnog Sarajeva na gastro putovanje kroz region

14.03.2022. 20:42
0
IZVOR: novosti.rs

Učenici Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva su, zajedno sa profesorima, pokrenuli serijal emisija posvećenih gastro i turističkim ponudama nacionalnih kuhinja zemalja u okruženju.

Prva emisija posvećena je gastro i turističkoj ponudi Crne Gore, a pripremaju se i emisije za nacionalnu kuhinju Srbije. Ovu emisiju učenici su nazvali po profesoru Željki Vidić koja im predaje kuvarstvo i praktičnu nastavu.

- Ljubav i želju prema pripremanju hrane i učenju o turističkim potencijalima iskoristili smo za kreiranje emisije, čiji je naziv "Željkina magična kuhinja" - ističe profesorka Vidić.

Ona dodaje da je cilj tih emisija da učenici kulinarskog, ugostiteljskog i turističkog zanimanja pokažu sve što su do sada naučili, ali i da unaprijede svoje znanje i vještine.

Slika

 Foto: Novosti

Ideja za ovaj projekat potekla je od direktora Srednje škole "28. juni", koji je želio da poveže učenike koji se obrazuju za tri različita zanimanja.

Svoju kulinarsku i turističku priču zaokružili su i video-tehničari informacionih tehnologija, a od pomoći su, svakako, bili i savjeti i znanja profesora.

- Zadovoljstvo mi je što sam učestvovao u projektu i imao priliku da saznam nešto novo o tradicionalnoj kuhinji Crne Gore. Imali smo priliku da učimo i istražujemo, i da, na moderan način, predstavimo rezultate našeg rada - kaže Vladan Benić, jedan od učenika koji je učestvovao u stvaranju emisije.

Benić kaže da su se prvi put susreli sa bumbarom koji se pravi od kukuruznog brašna i iznutrica, nakon čega se filuje u crijevce i siječe na šnite.

- Uživali smo praveći tradicionalne poslastice kao što su vanilice i sutlijaš. Ovo je bilo veoma značajno iskustvo i za turističke tehničare koji su nas pričom vodili kroz turistički zanimljive destinacije Crne Gore - kaže Vladan.

Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva u narednoj emisiji planiraju da predstave tradicionalnu kuhinju južne Srbije, i kažu da su shvatili da tržište, pored dobro i ukusno pripremljene hrane, traži i njenu modernu prezentaciju.

- Trenutno istražujemo hranu koja će najbolje predstaviti tradiciju i duh tog dijela Srbije. Trudimo se da osmislimo kako ćemo tu hranu dekorisati, napraviti najbolje video-zapise i na taj način ljudima približiti duh tog podneblja - ističu učenici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Jovan Katić stari-novi načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić stari-novi načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo
U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    12h 41m
    0
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    2h 46m
    1
  • Donesena naredba o otvaranju vreća sa glasačkim listićima i ponovno brojanje
    23h 4m
    1
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    3h 18m
    1
  • Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
    5h 41m
    1