Саборни храм Свете Тројице у Мостару прославио крсну славу

23.06.2024. 14:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Вјерни народ Мостара и цијеле Херцеговине окупио се данас у великом броју у Саборном храму Свете Тројице да би прославили крсну славу ове светиње која 30 година чека своју потпуну обнову.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачким и приморским Димитрије истакао је да су прави хришћански живот и вјера плод Духа Светога.

- Када дођемо пред Бога неће нас питати шта смо радили и колико смо успјели, већ гд‌је нам је дар којим нас је обдарио, а тај дар је наша личност, савјест и образ. То ће нас питати - рекао је владика Димитрије.

Владика је нагласио да онај ко хоће да живи прави хришћански живот сто мука види, те да преко својих слабости треба да гледа лице Бога које је веће од свих људских слабости.

- Треба да кренемо од љубави Божије од Бога, па човјека и да пробамо преобразити овај свијет - рекао је владика Димитрије и нагласио да само љубав човјека може да мијења свијет.

На литургији је Богдан Сантрач рукоположен за ђакона, а и обављено је крштење Јанка и Сташе Кулиџан.

Старјешина Саборне цркве Свете Тројице Душко Којић рекао је да је храм био пун људи и да се нада да ће црква ускоро бити обновљена.

Подсјетио је да су одређена средства прикупљена, али да још много недостаје, као и подршка.

- Нисмо данас добили одговоре да се одазову из Федерације и кантона. Надали смо се да ће данас бити са нама и пружити нам подршку. Пуно је догађаја али треба их подсјетити да је Саборна црква важна и да се обнова мора завршити - нагласио је отац Којић.

Говорећи о обнови, указао је на чињеницу да је национални споменик БиХ и у да се налази у нултој зони заштите Унеска.

- Потребно је више милиона за завршетак обнове храма али нећемо одустати. Није то неки велики новац када би се сви ујединили и препознали важност овога храма како за православне хришћане и Србе у долини Неретве, али и за све друге народе који живе овд‌је - рекао је свештеник Којић.

Кумови славе били су Мостарци са црногорском адресом Владимир и Бојан Кулиџан.

Владимир каже да увијек носи у свом срцу овај град, јер је Мостар његов дом.

- Ово је за мене велика радост. Нада постоји да ће наша генерација обновити цркву - каже Кулиџан.

Литургији је присуствовао конзул Србије у Мостару Васо Гујић, народни посланик у Скупштини Српске Илија Таминџија, градоначелник Мостара Марио Кордић, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, начелник општине источни Мостар Божо Сјеран, савјетник министра МУП-а ХНК Далибор Дрље и многи други представници власти из Републике Српске.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару симбол је српског идентитета, али и вјековног заједничког живота у граду на Неретви.

Коментари 0
Повезане вијести
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Акција добровољног даривања крви у Источном Сарајеву 12. септембра Акција добровољног даривања крви у Источном Сарајеву 12. септембра
Срби уградили дио себе у Храм Преображења Господњег у Пофалићима Срби уградили дио себе у Храм Преображења Господњег у Пофалићима
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    12h 17m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    8h 49m
    0
  • У Српској поскупљује брашно
    13h 47m
    1
  • На конгресу стоматолога операција уживо и предавања стручњака
    9h 56m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    3h 10m
    2