Saborni hram Svete Trojice u Mostaru proslavio krsnu slavu

23.06.2024. 14:45
0
IZVOR: srna.rs

Vjerni narod Mostara i cijele Hercegovine okupio se danas u velikom broju u Sabornom hramu Svete Trojice da bi proslavili krsnu slavu ove svetinje koja 30 godina čeka svoju potpunu obnovu.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrije istakao je da su pravi hrišćanski život i vjera plod Duha Svetoga.

- Kada dođemo pred Boga neće nas pitati šta smo radili i koliko smo uspjeli, već gd‌je nam je dar kojim nas je obdario, a taj dar je naša ličnost, savjest i obraz. To će nas pitati - rekao je vladika Dimitrije.

Vladika je naglasio da onaj ko hoće da živi pravi hrišćanski život sto muka vidi, te da preko svojih slabosti treba da gleda lice Boga koje je veće od svih ljudskih slabosti.

- Treba da krenemo od ljubavi Božije od Boga, pa čovjeka i da probamo preobraziti ovaj svijet - rekao je vladika Dimitrije i naglasio da samo ljubav čovjeka može da mijenja svijet.

Na liturgiji je Bogdan Santrač rukopoložen za đakona, a i obavljeno je krštenje Janka i Staše Kulidžan.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice Duško Kojić rekao je da je hram bio pun ljudi i da se nada da će crkva uskoro biti obnovljena.

Podsjetio je da su određena sredstva prikupljena, ali da još mnogo nedostaje, kao i podrška.

- Nismo danas dobili odgovore da se odazovu iz Federacije i kantona. Nadali smo se da će danas biti sa nama i pružiti nam podršku. Puno je događaja ali treba ih podsjetiti da je Saborna crkva važna i da se obnova mora završiti - naglasio je otac Kojić.

Govoreći o obnovi, ukazao je na činjenicu da je nacionalni spomenik BiH i u da se nalazi u nultoj zoni zaštite Uneska.

- Potrebno je više miliona za završetak obnove hrama ali nećemo odustati. Nije to neki veliki novac kada bi se svi ujedinili i prepoznali važnost ovoga hrama kako za pravoslavne hrišćane i Srbe u dolini Neretve, ali i za sve druge narode koji žive ovd‌je - rekao je sveštenik Kojić.

Kumovi slave bili su Mostarci sa crnogorskom adresom Vladimir i Bojan Kulidžan.

Vladimir kaže da uvijek nosi u svom srcu ovaj grad, jer je Mostar njegov dom.

- Ovo je za mene velika radost. Nada postoji da će naša generacija obnoviti crkvu - kaže Kulidžan.

Liturgiji je prisustvovao konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić, narodni poslanik u Skupštini Srpske Ilija Tamindžija, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, načelnik opštine istočni Mostar Božo Sjeran, savjetnik ministra MUP-a HNK Dalibor Drlje i mnogi drugi predstavnici vlasti iz Republike Srpske.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru simbol je srpskog identiteta, ali i vjekovnog zajedničkog života u gradu na Neretvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proslavljena krsna slava grada Istočno Sarajevo (FOTO) Proslavljena krsna slava grada Istočno Sarajevo (FOTO)
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnom Sarajevu 12. septembra Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnom Sarajevu 12. septembra
Srbi ugradili dio sebe u Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima Srbi ugradili dio sebe u Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    12h 15m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    8h 47m
    0
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    13h 45m
    1
  • Na kongresu stomatologa operacija uživo i predavanja stručnjaka
    9h 54m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    3h 8m
    2