САД дијеле десетине милиона доза вакцина, на списку и БиХ

21.06.2021. 21:21
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Америчка администрација објавила је списак за дистрибуцију 55 милиона, од укупно 80 милиона доза вакцина за које се предсједник Џозеф Бајден обавезао додијелити другим земљама до краја јуна. Циљ је глобално окончање пандемије, а на списку за донацију је и БиХ.

- Док се настављамо борити против пандемије Ковиђ19 код куће и радимо на заустављању пандемије широм свијета, предсједник Бајден обећао је да ће Сједињене Државе дати вакцине за свијет. Дио тог плана је донирање вакцина из наше домаће залихе, а предсједник је обећао 80 милиона доза које ће бити додијељене до краја јуна. Раније овог мјесеца, Управа је објавила план за првих 25 милиона доза које смо започели с испоруком, а данашња најава употпуњава листу за преосталих 55 милиона доза. За све ове дозе треба дати приоритет онима који су у ризику, попут здравствених радника, на основу националних планова вакцина-  саопштено је из Бијеле куће.

Поред подјеле доза из властите залихе вакцина, администрација Џоа Бајдена и Камале Харис такође се залаже за сарадњу с америчким произвођачима како би произвели више вакцина за дијељење са свијетом.

- У ту сврху, прије састанка Г7, предсједник Бајден је најавио да ће САД купити пола милијарде доза Пфизера и донирати их 92 државе са ниским и нижим средњим приходима и чланицама Афричке уније. Укупно, Г7 + пристао је осигурати додатних више од једне милијарде доза почев од љета 2021. Поред тога, САД се залаже за проширење локалне производње вакцина, а кроз наше Kуад партнерство и подршку Међународне развојне финансијске корпорације за производњу вакцина, у Африци и Индији ће се произвести више од милијарду доза 2021. и 2022. Ова стратегија вакцина је витална компонента нашег укупног глобалног напора да водимо свијет у борби за побједу над Ковидом-19 и постизање глобалне здравствене сигурности- објашњавају из Бијеле куће.

За ових 80 милиона доза, САД ће подијелити 75 одсто путем Ковакс механизма, а 25 одсто ће бити усмјерено на помоћ у рјешавању количинског проблема широм свијета.

- Наши циљеви су да се повећа глобална покривеност Ковида-19 вакцинацијом, припремити се за пандемијске ударе и дати приоритет здравственим радницима и осталим рањивим популацијама на основу података из јавног здравства и признате најбоље праксе, те помоћи нашим сусједима и другим земљама у потреби. И, као што смо раније рекли, Сједињене Државе неће користити своје вакцине да осигурају услуге од других земаља- наводи се у саопштењу Бијеле куће.

На основу овог оквира и на чекању законских и регулаторних одобрења, план расподјеле за ових 55 милиона доза биће сљедећи:

Отприлике 41 милион ће се подијелити путем Ковакса, на сљедећи начин:

Отприлике 14 милиона за Латинску Америку и Карибе за сљедеће: Бразил, Аргентина, Колумбија, Перу, Еквадор, Парагвај, Боливија, Уругвај, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Хаити и друге земље Карипске заједнице, Доминиканска Република, Панама и Костарика.

Отприлике 16 милиона за Азију: Индија, Непал, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, Авганистан, Малдиви, Бутан, Филипини, Вијетнам, Индонезија, Тајланд, Малезија, Лаос, Папуа Нова Гвинеја, Тајван, Камбоџа и Тихоокеанска острва .

Отприлике 10 милиона за Африку треба подијелити са земљама које ће бити одабране у координацији с Афричком унијом.

Отприлике 14 милиона - или 25% од ових 55 милиона вакцина - подијелиће се с регионалним приоритетима и другим примаоцима, као што су: Колумбија, Аргентина, Хаити, друге земље тог региона, Доминиканска Република, Костарика, Панама, Авганистан, Бангладеш, Пакистан, Филипини, Вијетнам, Индонезија, Јужна Африка, Нигерија, Кенија, Гана, Кабо Верде, Египат, Јордан, Ирак, Јемен, Тунис, Оман, Западна обала и Газа, Украјина, (самопроглашено) Косово, Грузија, Молдавија и БиХ.

- Дијељење милиона америчких ваквина с другим земљама сигнализује велику посвећеност америчке владе. Баш као што имамо у нашем домаћем одговору, кретаћемо се што је брже могуће, поштујући регулаторне и законске захтјеве САД- а и земље домаћина, како бисмо олакшали сигуран и сигуран транспорт вакцина преко међународних граница. За то ће требати времена, али предсједник је наложио администрацији да користи све могућности америчке владе како би заштитила појединце од овог вируса што је брже могуће. Одређене вакцине и количине одређиват ће се и дијелити док управа буде радила кроз логистичке, регулаторне и друге параметре специфичне за сваку регију и земљу- закључују из Бијеле куће.

 

Коментари 0
Повезане вијести
САД објасниле вето у СБ УН САД објасниле вето у СБ УН
Париз изражава жаљење због одбацивања резолуције Париз изражава жаљење због одбацивања резолуције
Суд одбио да дисквалификује Трампа са избора 2024. године Суд одбио да дисквалификује Трампа са избора 2024. године
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 17m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 13m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 17m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 10m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 7m
    0