Шаховско првенство слијепих и слабовидих Српске

12.09.2019. 16:15
0
ИЗВОР: ИС РАДИО

Шаховски турнир слијепих и слабовидих лица, који је организован  поводом 17.септембра – Светог Петра Дабробосанског, крсне славе Источног Сарајева, почео је данас  пријатељским мечом репрезентација Републике Српске и Србије.

Предсједник Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево Момир Ашоња рекао је новинарима да ће у 15.00 часова свечано бити отворено 16. Шаховско првенство слијепих и слабовидих Српске, када ће бити одиграно и прво коло.

-У 17.00 часова на 12 плоча предвиђен је пријатељски шаховски меч репрезентација Републике Српске и Србије са најбољим шахистима града Источно Сарајево, а сутра ће бити настављено шаховско првенство-, навео је Ашоња.

Слика

Он је напоменуо да ће пријатељски мечеви у којима ће учествовати 30 екипа бити одиграни поводом 17. септембра – крсне славе Источног Сарајева, Светог Петра Дабробосанског.

Ашоња је додао да је, осим такмичења, много важније дружење, односно обнављање старих и стицање нових пријатељстава.

-Нас одржава љубав према шаху јер се ту можемо такмичити са шахистима без визуелног хендикепа. Одржава нас и љубав према спорту, а највише ведар дух који освјетљава таму у којој живимо-, нагласио је Ашоња.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да су слијепа и слабовида лица дио друштва којем треба подршка како би могли нормално да живе, па и да се такмиче.

Слика

-Кроз шаховски турнир утичемо на продубљивање веза Републике Српске и Србије-, навео је Лучић и додао да је град Источно Сарајево у претходном периоду обезбиједио финансијска средства за куповину простора у којем се Удружење налази.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Зоран Аврам, истакао је да руководство општине Источна Илиџа већ дуги низ година помаже рад Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево, и данас су поред градске управе спонзори 6. Шаховског турнира слијепих и слабовидих Српске.

Слика

Члан Предсједништва Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске Љубинко Ребић истакао је да овај турнир представља промовисање спорта за лица са инвалидитетом како би ове особе биле приказане као активни чланови друштва.

Према ријечима предсједника Националног савеза слијепих и слабовидих Србије Петра Ранковића, договор са Савезом слијепих и слабовидих Републике Српске је да једне године домаћин турнира буде Српска, а друге Србија.

-Договор је да се турнир одржава у различитим градовима-, рекао је Ранковић.

Слика

 

Организатор данашњег турнира је Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево, а спонзори град Источно Сарајево и општина Источна Илиџа.

Коментари 0
Повезане вијести
Стефана хендикеп није спријечио да заврши факултет са просјеком 9,76 и научи неколико језика Стефана хендикеп није спријечио да заврши факултет са просјеком 9,76 и научи неколико језика
Млади шахисти "Гамбита" освојили пет медаља на првенству Српске Млади шахисти "Гамбита" освојили пет медаља на првенству Српске
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 27m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 9m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 37m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 58m
    1