Šahovsko prvenstvo slijepih i slabovidih Srpske

12.09.2019. 16:15
0
IZVOR: IS RADIO

Šahovski turnir slijepih i slabovidih lica, koji je organizovan  povodom 17.septembra – Svetog Petra Dabrobosanskog, krsne slave Istočnog Sarajeva, počeo je danas  prijateljskim mečom reprezentacija Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo Momir Ašonja rekao je novinarima da će u 15.00 časova svečano biti otvoreno 16. Šahovsko prvenstvo slijepih i slabovidih Srpske, kada će biti odigrano i prvo kolo.

-U 17.00 časova na 12 ploča predviđen je prijateljski šahovski meč reprezentacija Republike Srpske i Srbije sa najboljim šahistima grada Istočno Sarajevo, a sutra će biti nastavljeno šahovsko prvenstvo-, naveo je Ašonja.

Slika

On je napomenuo da će prijateljski mečevi u kojima će učestvovati 30 ekipa biti odigrani povodom 17. septembra – krsne slave Istočnog Sarajeva, Svetog Petra Dabrobosanskog.

Ašonja je dodao da je, osim takmičenja, mnogo važnije druženje, odnosno obnavljanje starih i sticanje novih prijateljstava.

-Nas održava ljubav prema šahu jer se tu možemo takmičiti sa šahistima bez vizuelnog hendikepa. Održava nas i ljubav prema sportu, a najviše vedar duh koji osvjetljava tamu u kojoj živimo-, naglasio je Ašonja.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da su slijepa i slabovida lica dio društva kojem treba podrška kako bi mogli normalno da žive, pa i da se takmiče.

Slika

-Kroz šahovski turnir utičemo na produbljivanje veza Republike Srpske i Srbije-, naveo je Lučić i dodao da je grad Istočno Sarajevo u prethodnom periodu obezbijedio finansijska sredstva za kupovinu prostora u kojem se Udruženje nalazi.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Zoran Avram, istakao je da rukovodstvo opštine Istočna Ilidža već dugi niz godina pomaže rad Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo, i danas su pored gradske uprave sponzori 6. Šahovskog turnira slijepih i slabovidih Srpske.

Slika

Član Predsjedništva Saveza slijepih i slabovidih Republike Srpske Ljubinko Rebić istakao je da ovaj turnir predstavlja promovisanje sporta za lica sa invaliditetom kako bi ove osobe bile prikazane kao aktivni članovi društva.

Prema riječima predsjednika Nacionalnog saveza slijepih i slabovidih Srbije Petra Rankovića, dogovor sa Savezom slijepih i slabovidih Republike Srpske je da jedne godine domaćin turnira bude Srpska, a druge Srbija.

-Dogovor je da se turnir održava u različitim gradovima-, rekao je Ranković.

Slika

 

Organizator današnjeg turnira je Gradska organizacija slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo, a sponzori grad Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stefana hendikep nije spriječio da završi fakultet sa prosjekom 9,76 i nauči nekoliko jezika Stefana hendikep nije spriječio da završi fakultet sa prosjekom 9,76 i nauči nekoliko jezika
Mladi šahisti "Gambita" osvojili pet medalja na prvenstvu Srpske Mladi šahisti "Gambita" osvojili pet medalja na prvenstvu Srpske
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 43m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 34m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 21m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 47m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 29m
    0