“Сами на свијету” – први роман о сарајевским Србима

25.06.2019. 09:07
0
ИЗВОР: РТРС

У Културном центру Источно Ново Сарајево промовисан је роман Жељка Пржуља “Сами на свијету”. Ријеч је о првом писаном дјелу које на основу аутентичних свједочења и личних доживљаја аутора говори о сарајевским Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Кроз причу о момцима из Касиндолске улице у којој се бранила Илиџа, као што је Србија на Кошарама, Пржуљ на јединствен начин тка причу о борби за голи опстанак и слободу. Нада се да ће и други кренути његовим стопама и писати истину о сарајевским Србима.

– Не мора то бити роман, може биографија, монографија, дневници, сјећања… јер сарајевски Срби су урадили све што је било неопходно за Републику Српску, политички је створили, војнички одбранили и на крају исељавањем запечитили њено постојање – каже аутор.

Свјестан је Пржуљ да писање о недавним догађајима досипа “со на рану” многима. Незадовољнима поручује да узму оловку, а он ће им дати папир и да пишу, ако сматрају да роман није истинит. Каже да је лакше писати романе чија је радња смјештена у средњи вијек или Први свјетски рат него о догађајима чији је био учесник.

– Било је тешко емотивно се вратити у те дане. Дешавало се да у пола ноћи устанем и шетам Источним Сарајево јер ме прогоне емоције – прича Пржуљ.

Роман “Сами на свијету” је књижевни реквијем за све јунаке који су пали у одбрани некад Српског Сарајева, сагласни су присутни на промоцији Пржуљевог романа.

– Дуго је времена прошло и сарајевски Срби и овај дио Републике Српске коначно су добили овакву књигу. Надам се да ће они који су одговорни за образовање наше дјеце у Српској препознати значај ове књиге и, иако је у питању роман, сва дјеца требала би да га прочитају – истиче Дејана Радовановић Шаренац, универзитетски професор.

Наставак романа “Сами на свијету” је у припреми, описује исељавање сарајевских Срба након потписивања Дејтонског споразума. Пржуљ страхује да није успио у књигу да преточи размјере мученичког егзодуса, јер је, каже многима теже пало исељавање него сам рат.

Коментари 0
Повезане вијести
Жељко Пржуљ – Владика (одломак) Жељко Пржуљ – Владика (одломак)
Жељко Пржуљ: Илиџа је наша жива рана Жељко Пржуљ: Илиџа је наша жива рана
Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак) Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  10h 14m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  23h 56m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  11h 18m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  11h 50m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  9h 8m
  0