“Сами на свијету” – први роман о сарајевским Србима

25.06.2019. 09:07
0
ИЗВОР: РТРС

У Културном центру Источно Ново Сарајево промовисан је роман Жељка Пржуља “Сами на свијету”. Ријеч је о првом писаном дјелу које на основу аутентичних свједочења и личних доживљаја аутора говори о сарајевским Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Кроз причу о момцима из Касиндолске улице у којој се бранила Илиџа, као што је Србија на Кошарама, Пржуљ на јединствен начин тка причу о борби за голи опстанак и слободу. Нада се да ће и други кренути његовим стопама и писати истину о сарајевским Србима.

– Не мора то бити роман, може биографија, монографија, дневници, сјећања… јер сарајевски Срби су урадили све што је било неопходно за Републику Српску, политички је створили, војнички одбранили и на крају исељавањем запечитили њено постојање – каже аутор.

Свјестан је Пржуљ да писање о недавним догађајима досипа “со на рану” многима. Незадовољнима поручује да узму оловку, а он ће им дати папир и да пишу, ако сматрају да роман није истинит. Каже да је лакше писати романе чија је радња смјештена у средњи вијек или Први свјетски рат него о догађајима чији је био учесник.

– Било је тешко емотивно се вратити у те дане. Дешавало се да у пола ноћи устанем и шетам Источним Сарајево јер ме прогоне емоције – прича Пржуљ.

Роман “Сами на свијету” је књижевни реквијем за све јунаке који су пали у одбрани некад Српског Сарајева, сагласни су присутни на промоцији Пржуљевог романа.

– Дуго је времена прошло и сарајевски Срби и овај дио Републике Српске коначно су добили овакву књигу. Надам се да ће они који су одговорни за образовање наше дјеце у Српској препознати значај ове књиге и, иако је у питању роман, сва дјеца требала би да га прочитају – истиче Дејана Радовановић Шаренац, универзитетски професор.

Наставак романа “Сами на свијету” је у припреми, описује исељавање сарајевских Срба након потписивања Дејтонског споразума. Пржуљ страхује да није успио у књигу да преточи размјере мученичког егзодуса, јер је, каже многима теже пало исељавање него сам рат.

Коментари 0
Повезане вијести
Безгранично. Бесмртно. Безгранично. Бесмртно.
Ђурђевдански огањ Ђурђевдански огањ
Јакна од антилопине коже Јакна од антилопине коже
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 28m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 52m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 21m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 58m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 39m
    0