“Sami na svijetu” – prvi roman o sarajevskim Srbima

25.06.2019. 09:07
0
IZVOR: RTRS

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo promovisan je roman Željka Pržulja “Sami na svijetu”. Riječ je o prvom pisanom djelu koje na osnovu autentičnih svjedočenja i ličnih doživljaja autora govori o sarajevskim Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kroz priču o momcima iz Kasindolske ulice u kojoj se branila Ilidža, kao što je Srbija na Košarama, Pržulj na jedinstven način tka priču o borbi za goli opstanak i slobodu. Nada se da će i drugi krenuti njegovim stopama i pisati istinu o sarajevskim Srbima.

– Ne mora to biti roman, može biografija, monografija, dnevnici, sjećanja… jer sarajevski Srbi su uradili sve što je bilo neophodno za Republiku Srpsku, politički je stvorili, vojnički odbranili i na kraju iseljavanjem zapečitili njeno postojanje – kaže autor.

Svjestan je Pržulj da pisanje o nedavnim događajima dosipa “so na ranu” mnogima. Nezadovoljnima poručuje da uzmu olovku, a on će im dati papir i da pišu, ako smatraju da roman nije istinit. Kaže da je lakše pisati romane čija je radnja smještena u srednji vijek ili Prvi svjetski rat nego o događajima čiji je bio učesnik.

– Bilo je teško emotivno se vratiti u te dane. Dešavalo se da u pola noći ustanem i šetam Istočnim Sarajevo jer me progone emocije – priča Pržulj.

Roman “Sami na svijetu” je književni rekvijem za sve junake koji su pali u odbrani nekad Srpskog Sarajeva, saglasni su prisutni na promociji Pržuljevog romana.

– Dugo je vremena prošlo i sarajevski Srbi i ovaj dio Republike Srpske konačno su dobili ovakvu knjigu. Nadam se da će oni koji su odgovorni za obrazovanje naše djece u Srpskoj prepoznati značaj ove knjige i, iako je u pitanju roman, sva djeca trebala bi da ga pročitaju – ističe Dejana Radovanović Šarenac, univerzitetski profesor.

Nastavak romana “Sami na svijetu” je u pripremi, opisuje iseljavanje sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Pržulj strahuje da nije uspio u knjigu da pretoči razmjere mučeničkog egzodusa, jer je, kaže mnogima teže palo iseljavanje nego sam rat.

Komentari 0
Povezane vijesti
Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
Kultura je temelj zdravog društva Kultura je temelj zdravog društva
Željko Pržulj: Ako nisi dio stada, tada si izopšten Željko Pržulj: Ako nisi dio stada, tada si izopšten
Najčitanije
 • Preminuo Veselin Puketa
  4h 22m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  5h 26m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  20h 41m
  0
 • Recept za posnu sarmu
  7h 10m
  1
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  21h 0m
  1