Самит Републике Српске и Србије на Савиндан

20.01.2022. 14:14
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске могла би бити одржана 1. фебруара, а самит Републике Српске и Србије 27. јануара, сазнају Независне новине.

На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске требало би, према изворима бањалучког листа, да буде основан Високи судски и тужилачки савјет Републике Српске, а биће говора и о стављању ван снаге Закона о привременој забрани располагања државном имовином, који је наметнуо Педи Ешдаун, бивши високи представник у БиХ.

Такође, према писању тог листа, прије посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске Милорад Додик, лидер СНСД-а, могао би организовати састанак с лидерима парламентарних политичких партија из Републике Српске, а у вези с посебном сједницом Народне скупштине Српске, али и молбом Александра Вучића, предсједника Републике Србије, о враћању у заједничке институције Босне и Херцеговине.

Овај састанак, према незваничним информацијама, не би требало да буде одржан прије 25. јануара.

У тој седмици, тачније 27. јануара, биће одржан и велики самит Републике Српске и Србије, а није искључена могућност да се власт и опозиција из Републике Српске ту састану с представницима Републике Србије, откривају Независне.

Оно што је засад сигурно, јесте да се српски званичници у парламент БиХ, Савјет министара БиХ и Предсједништво БиХ неће вратити у пуном капацитету да одлучују без одлуке Народне скупштине Републике Српске, која је раније донијела закључке да нема рада у заједничким институцијама док се не повуку наметнуте измјене Кривичног закона БиХ о кажњавању негирања геноцида у Сребреници, које је наметнуо на самом крају мандата Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ.

Подсјетимо да је предсједник НСРС Недељко Чубриловић недавно рекао да захтјев за одржавање посебне сједнице није стигао у скупштину, док је прије њега члан Предсједништва БиХ Милорад Додик устврдио да ће почетком фебруара бити одржана сједница НСРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 1m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 50m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 27m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 32m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 0m
    0