Само с лиценцом у трговину некретнинама

29.04.2021. 10:43
0
ИЗВОР: Глас Српске

Становници који желе да обављају послове агента посредовања у промету непокретности мораће, прије свега, да стекну знање из области привредног права, затим стварних права, те земљишних књига и пореза и само ће такви, кажу у агенцијама за некретнине, бити компетентни да раде тај посао.

Ови и још многи други детаљи за полагање стручног испита за оне који желе да обављају послове агента у посредовању при продаји некретнина обједињени су у новом документу, који је објављен у “Службеном гласнику”.

Стручни испит, како је наведено у правилнику о програму и поступку полагања, састоји из писменог и усменог дијела и биће организован најмање два пута годишње, а испитне рокове за полагање утврђује министар трговине и туризма.

У Министарству трговине и туризма РС, које је донијело правилник, истакли су да ће кандидати о испитном року за полагање стручног испита бити обавијештени путем интернет странице овог министарства најкасније 45 дана прије датума заказаног за полагање писменог дијела испита.

- Послове посредовања може обављати физичко лице које има положен стручни испит за агента посредовања, уколико има пребивалиште на подручју РС и најмање завршено средње образовање у четворогодишњем трајању - казали су у Министарству трговине и туризма РС.

Додали су да трошкове полагања стручног испита сноси лице које полаже стручни испит, а трошкови се уплаћују у корист буџета Српске и износе једну четвртину износа утврђене најниже плате након опорезивања у РС за претходну годину. Они су подсјетили да је овај правилник донесен на основу Закона о посредовању у промету непокретности, којим се прописују програм и поступак полагања стручног испита за обављање послова посредовања у промету непокретности.

Директор бањалучке агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић каже да ће увођење стручног испита за агенте који раде овај посао и те како унаприједити знање и елиминисати оне који раде на црно.

- На овај начин купци ће бити сигурнији, а продавци и инвеститори ће знати с ким раде. С друге стране, ми ћемо опет бити у некој тржишној утакмици ко боље и квалитетније ради и ко има какве услове, али по истим правилима - рекао је Милановић.

Додао је да сваки професионални агент мора да зна и више од оног што је прописано правилником.

- Познавање маркетинга и преговарачке вјештине само су неке ствари које, поред знања из области привредног права, стварних права, земљишних књига и пореза, добар агент треба да посједује - објаснио је Милановић.

Предсједник Управног одбора Удружења посредника у промету некретнина РС Предраг Тешић рекао је да подржавају све активности Владе РС када је ријеч о прописима у области непокретности.

- Захваљујући лиценци клијенти ће сигурно бити задовољнији, јер ће добити агента који ће имати знање потребно за тај посао. Осим тога, имаће и већу сигурност - казао је Тешић.

Оглашавање

Драган Милановић каже да ће убудуће, на основу закона, приликом оглашавања неке некретнине поред огласа морати да стоје основни подаци о фирми, као и број лиценце агента.

- На основу свих тих података купци ће у свако доба моћи да провјере о каквој фирми је ријеч и које су карактеристике агента - казао је Милановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 32m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 39m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 21m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 59m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 31m
    0