Сансеверија штеди вријеме и чува здравље

26.02.2020. 13:43
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Иако их готово сви воле и један су од најљепших украса у домовима, биљке, односно брига за њих није увијек лаган задатак. Срећом, и биљке се дијеле у више категорија, а једна од подјела је на оне о којима се теже, односно лакше бринути.

Ова посљедња група посебно је драга онима којима и уз највећи труд биљке једноставно не успијевају. Постоје, дакле, биљке којима је довољно наћи прикладно мјесто и залити их два или три пута мјесечно и оне ће бити ту, увијек једнако прекрасне.

Једна од тих, које не захтијевају пуно бриге, је сансеверија, односно свекрвин језик или сабљица.

Осим имена, ова биљка има и препознатљив изглед и меснате, усправне листове који подсјећају на сабље. Ради се о најпознатијој, зимзеленој биљци из рода сансеверије која може нарасти и до 90 центиметара у висину. Њени тамнозелени листови прошарани су сивозеленом бојом и имају жуте ћошкове.

Она је поријеклом из тропске Африке, а најчешће се узгаја као украсна собна биљка коју многи обожавају јер није захтјевна за одржавање. Конкретно, током љетних мјесеци довољно ју је залијевати два до три пута мјесечно, а током хладнијег дијела године залијевање готово да није потребно. Имајте на уму да превише воде ову лијепу биљку може убити, односно узроковати труљење коријена.

Њој није неопходно много свјетла тако да добро успијева и на сјеновитим мјестима, али најбоља локација за њу је свијетли простор на којем неће бити изложена директној Сунчевој свјетлости.

Сансеверија је идеална биљка за затворене просторе јер је изврстан прочишћивач ваздуха. Урађене су и студије које су потврдиле да ова биљка из ваздуха уклања токсине попут формалдехида, ксилена, толуена и азотових оксида. Ваздух чисти тако што кроз лишће апсорбује токсине и затим производи чисти кисеоник. Баш због тога је, за разлику од већине биљака, идеална за спаваће собе.

Оптимална температура ваздуха у просторији у који буде сансеверија је између 15 и 22 степени Целзијуса.

Пресађивање и размножавање

Сансеверије се размножавају дијељењем или лисним резницама. Дијељење биљке је лакши и једноставнији начин размножавања. Током прољећа када се пресађују биљке, сансеверије можемо подијелити и на тај начин размножити.

Биљке се пресађују када им је посуда постала тијесна. То је видљиво када се биљка почне издизати из саксије и долази до огољавања коријена. Да бисмо спријечили исушивање коријена, биљка се пресађује у већу посуду. Посуда треба да буде само мало већа, јер пресађивање у много већу може довести до пропадања биљке.

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    23h 58m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 18m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 31m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 25m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 22m
    0