Саопштење Начелника општине Соколац поводом најављеног протеста због планиране градње мини хидроцентрале

13.11.2019. 11:10
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Реагујући на вијест о разговору са представницима Министарства енергетике и рударства Владе Републике Српске који су посјетили општину Соколац и том приликом разговарали са представницима наше општине о могућности изградње мини хидроелектрана на подручју ове локалне заједнице од 300 kw у мјесној заједници Каљина, удружење спортских риболоваца ‘Биоштица’ је на састанку Управног одбора изразила противљење градњи, а потом и најавила протесте за петак 15. новембра.

Тим поводом, огласио се и Начелник општине Соколац Милован Бјелица:

-Прије свега желим да нагласим да поштујем право грађана да изразе своје незадовољство и своје примједбе, на сваки могући законом дозвољен начин, а мирни протест је један од тих начина. Жао ми је само што представници УСР “Биоштица” нису дошли у мој кабинет да добију детаљне информације и да разоварамо о њиховим приједлозима, размишљањима и проблемима. Иако добро знају да су им моја врата увијек била а и сада су широм отворена овај пут су одлучили да незадовољство изразе протестом, а да нисмо исцрпили остале форме испољавања незадовољства и потраге за рјешењима.

Морам да подсјетим на неке примјере сличних разговора са људима који су имали у плану да граде мини-хидроелектрана на подручју наше општине.

Прије пет година сам угостио представника Лондонске фирме, а вијест на СРНИ тада је била: Начелник општине Соколац Милован Бјелица примио је данас, 14.3.2014. Писмо намјере од представника фирме „Hidro power energi development“ из Лондона, Бранислава Сантрача, са којим је разговарао о могућностима изградње мини-хидроелектрана у овој локалној заједници.

– Овде смо дошли да утврдимо да ли је могуће правити мале хидроелектране до 250 киловата на ријеци Биоштици и на другим локалитетима на подручју општине. Успели смо да потпишемо Писмо намере, које показује какве су наше намере и говори о ономе што треба да се ради- рекао је тада Сантрач.

Према његовим ријечима сличне документе представници ове фирме потписали су већ са двије општине на подручју сарајевско-романијске регије, тако да се у „Хидро повер енерги“ надају да ће и овај пут добити подршку локалног парламента, одговарајућих служби и осталих структура битних за провођење тог програма. Прва фаза у реализацији овог пројекта подразумијева испитивање потенцијала на ријекама на подручју Сокоца, а друга изградњу мини-електрана јачине 250 киловата.

– Ми заиста не желимо да траћимо ни наше, ни време локалне самоуправе. Поступак је следећи; после потписивања Писма намера, би требало да уследи потписивање споразума на основу кога ми вршимо испитивање на терену и уколико дођемо до потребних чињеница, улазимо у техно-економску анализу и остале активности. Ако би имали одговарајуће податке и расположење у локалној самопуорави, ми би већ за неколико месеци могли да почнемо са једном или две мале-хидро-електране, истакао је представник фирме „ Хидро повер енерги девелопмент“ из Лондона. Већ са изградњом прве мини-електране на Биоштици, корист коју би грађани општине Соколац имали је стабилна цијена електричне енергије коју користе црпне пумпе на Врелу Биоштице, а тиме и саме цијене воде са овог водозахвата коју користи градско насеље Соколац и девет околних села. Потсјетимо да домаћинства у Сокоцу један метар кубни воде данас плаћају 0,88 KМ без пратећих елемената који улазе у цијеновник, (цијена канализације,одвода отпадних вода, ПДВ итд.)”

-Три године касније 17.3.2017. имао сам састанак са представницима амбасаде Словачке и словачким привредником Данијелом Добротом, који су тада представили своје планове и идеје о изградњи хидроцентрале.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је данас са замјеником амбасадора Словачке у БиХ Виктором Борецким и директором словачке фирме „Kредо инвест“ Данијелом Добротом, о могућностима изградње хидроцентрале на подручју ове општине, пројекту вриједном 2,5 милиона евра.

Доброта је након састанка рекао да је изабрана локација за изградњу хидроцентрале на ријеци Биоштици, на подручју рубног села Kрушевци, у близини административне линије између општина Соколац и Олово, у Федерацији БиХ.

-Покренута је процедура за добијање концесије од ресорног министарства и, уколико све буде ишло по плану, у љето 2019. године на том подручју ће бити отворена хирдоцентрала- најавио је Доброта.

Он је изразио увјерење да ће дозволу за концесију добити за два до три мјесеца, а грађевинску дозволу у наредних осам до девет мјесеци. У првој фази изградње, словачка фирма планира да ангажује локалне фирме и одређени број радника са подручја општине Соколац. Према његовим ријечима, фирма „Kредо инвест“ има добар тим за пројектовање и пуно стручњака за градњу хидроцентрале из Чешке, Словачке, Аустрије и Њемачке. Замјеник амбасадора Словачке у БиХ Виктор Борецки напоменуо је да сарадња Словачке са општином Соколац траје неколико година.

-Обезбиједили смо помоћ за основну школу и обданиште, не тако велику, али желимо да градимо блиске и активне односе са овом и свим другим општинама у Републици Српској и БиХ- рекао је Борецки.

-Дакле ресорна министарства одлучују о томе ко ће када и како добити концесију за изградњу и експлоатацију, а сами инвеститори је ли им та локација задовољавајућа и је ли исплативо. Видимо да су раније по овом питању заинтересоване стране одустајале од градње, или им Влада није давала сагласност.

Постојање противљења од стране једног удружења које се бави екологијом и заштитом животне стредине те спортским риболовом као што је то УСР “Биоштица” свакако мора бити узето у разматрање при одлуци о давању концесија. Свједоци смо протеста на Старој планини због уништавања ријека у Србији, и ми смо одлучни да се то не догоди са нашим ријекама и нашом природом.

Општина Соколац афирмише потенцијале и ради на привлачењу инвеститора, а наш највећи адут поред предреде дрвета и пољопривреде је туризам и то управо због здраве и нетакнуте природе.

Коментари 0
Повезане вијести
Бјелица се огласио након данашњег убиства у Сокоцу Бјелица се огласио након данашњег убиства у Сокоцу
Соколац без аутобуске станице: Неисплативост или закулисне игре локалних моћника? Соколац без аутобуске станице: Неисплативост или закулисне игре локалних моћника?
Бјелица отписао потраживања без сагласности СО Соколац Бјелица отписао потраживања без сагласности СО Соколац
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 55m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 9m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 59m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 14m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 57m
    0