Сара има само 10 година, а провела је 25 мјесеци како би склопила импресивну макету (ФОТО)

29.01.2024. 19:54
1
ИЗВОР: rina.rs

Иако је рођена много након што је чувени “фића” био статусни симбол бивше Југославије и омиљено возило скоро свих породица, Сара Марковић (10) из чачанског насеља Трбушани врло добро зна сваки детаљ на овом сада већ олдтајмеру.

Једна обична телевизијска реклама промијенила јој је поглед на “фиће” и пожељела је да има баш једну такву макету у својој колекцији. Убиједила је оца да јој купи примјерак недјељника Застава који у сваком свом броју има по један дио макете “фиће” и да га саставе.

– Сваког петка смо ишчекивали нови дио за нашу “фићу”, коју смо склапали 25 мјесеци. Кад год се вратим из школе омиљена разонода ми је била склапање аутића. Иако се за сваки дио који се поставља добијало упутство, најтеже ми је било поставити каблове које је требало повезати како би све радило савршено – рекла је Сара.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: rina.rs

Сара се показала као прави мали мајстор јер је успјела да “фићу” склопи од А до Ш, а на некадашњем симболу државе сада све ради беспријекорно.

– Апсолутно све ради као на правој, од свијетлеће сигнализације, мотора, спуштања прозора ручно, помјерања сједишта и трубе. Сваки дио на овој фићи коштао је 1.000 динара (16.65 КМ) и када се сабере сваки дио овај “фића” састављен кошта право богатство, али све је вриједјело, јер нам је пуно срце – испричала је ова десетогодишњакиња.

Није љубав према "фићи" случајна

Међутим, да ова Сарина љубав према "фићама" није кренула сасвим случајно, показује то да је и њен отац Дејан, страствени љубитељ овог четвороточкаша, који не на десетине таквих лимузина бивше Југославије васкрсао и провозао друмовима.

– Неколико деценија сам љубитељ ових сада већ олдтајмера. Током вожње и њихове поправке сусретао сам се са разним проблемима, али сам их успјешно и рјешавао. Највећи проблем је било наћи никловане дијелове за њу, као и фарове које само морао поручивати из Италије – истакао је њен отац Дејан Марковић.

Али ипак од свих “фића” један је најдражи, “зелени фића”, један јединствени, којег често и младенци изнајмљују за фотографисање.

– Од када је изашао из радионице, никада нисам дозволио ни да покисне. Он се вози само када је лијепо вријеме и на свечаним догађајима. И оно што ми је најдраже младенци, који су се за свадбу сликали пожељели су да када су и дијете добили управо понове то сликање на истом мјесту са мојим “фићом” – поносно каже Дејан.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 30.01.2024. 07:39
    Dijete igraj se napolju, mani se gluposti.
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 36m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 49m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    11h 20m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 43m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 36m
    0