Sara ima samo 10 godina, a provela je 25 mjeseci kako bi sklopila impresivnu maketu (FOTO)

29.01.2024. 19:54
1
IZVOR: rina.rs

Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni “fića” bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, Sara Marković (10) iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru.

Jedna obična televizijska reklama promijenila joj je pogled na “fiće” i poželjela je da ima baš jednu takvu maketu u svojoj kolekciji. Ubijedila je oca da joj kupi primjerak nedjeljnika Zastava koji u svakom svom broju ima po jedan dio makete “fiće” i da ga sastave.

– Svakog petka smo iščekivali novi dio za našu “fiću”, koju smo sklapali 25 mjeseci. Kad god se vratim iz škole omiljena razonoda mi je bila sklapanje autića. Iako se za svaki dio koji se postavlja dobijalo uputstvo, najteže mi je bilo postaviti kablove koje je trebalo povezati kako bi sve radilo savršeno – rekla je Sara.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: rina.rs

Sara se pokazala kao pravi mali majstor jer je uspjela da “fiću” sklopi od A do Š, a na nekadašnjem simbolu države sada sve radi besprijekorno.

– Apsolutno sve radi kao na pravoj, od svijetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno, pomjeranja sjedišta i trube. Svaki dio na ovoj fići koštao je 1.000 dinara (16.65 KM) i kada se sabere svaki dio ovaj “fića” sastavljen košta pravo bogatstvo, ali sve je vrijedjelo, jer nam je puno srce – ispričala je ova desetogodišnjakinja.

Nije ljubav prema "fići" slučajna

Međutim, da ova Sarina ljubav prema "fićama" nije krenula sasvim slučajno, pokazuje to da je i njen otac Dejan, strastveni ljubitelj ovog četvorotočkaša, koji ne na desetine takvih limuzina bivše Jugoslavije vaskrsao i provozao drumovima.

– Nekoliko decenija sam ljubitelj ovih sada već oldtajmera. Tokom vožnje i njihove popravke susretao sam se sa raznim problemima, ali sam ih uspješno i rješavao. Najveći problem je bilo naći niklovane dijelove za nju, kao i farove koje samo morao poručivati iz Italije – istakao je njen otac Dejan Marković.

Ali ipak od svih “fića” jedan je najdraži, “zeleni fića”, jedan jedinstveni, kojeg često i mladenci iznajmljuju za fotografisanje.

– Od kada je izašao iz radionice, nikada nisam dozvolio ni da pokisne. On se vozi samo kada je lijepo vrijeme i na svečanim događajima. I ono što mi je najdraže mladenci, koji su se za svadbu slikali poželjeli su da kada su i dijete dobili upravo ponove to slikanje na istom mjestu sa mojim “fićom” – ponosno kaže Dejan.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 30.01.2024. 07:39
    Dijete igraj se napolju, mani se gluposti.
Povezane vijesti
Kiša meteora najjača u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan Kiša meteora najjača u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan
Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO) Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO)
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 47m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 49m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 42m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 50m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 47m
    0