Шарац: Жестока борба против вируса - у току санација објекта

16.12.2020. 09:54
0
ИЗВОР: СРНА

У општини Пале за 10 мјесеци, колико траје пандемија вируса корона, до данас заражена су 832 грађанина, а опоравило их се 795, што значи да је та установа успјела да пружи одговор када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, истиче за Срну директор Дома здравља Пале Иван Шарац.

Он напомиње да пандемија траје дуго, да се не зна када ће стати, те да је у самом почетку била велика непознаница и изненађење.

- У почетку је било тешко. За двадесетак дана нашли смо се у незгодној ситуацији, без опреме. Захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, министру /Алену/ Шеранићу, Институту за јавно здравство и Фонду, који су дали све од себе - били смо снабдјевени - наводи Шарац и објашњава да су помоћу донација набавили потребну опрему.

Према његовим ријечима, није било лако организовати редовне активности и ковид пацијенте, с обзиром на то да је послије наступила прогресија заразе.

- Имали смо велики број обољелих, нажалост, неки су и умрли. Наши радници, њих 52, прошли су кроз ковид проблем, зараженост и болест... Није било довољно радника на послу, па је понекад било немогуће организовати службе. Људе смо распоређивали са једне на другу дестинацију - прича Шарац.

И секундарни ниво био је отежан, а болнице препуне, па је одређене обавезе преузео Дом здравља Пале омогућивши давање терапије и формирање двије ковид амбуланте у објекту.

- То је као да имате два нова одвојена тима за ковид пацијенте и редовне пацијенте како не би дошло до нове кулминације. Била је општа борба, али смо издржали. Запослени су преоптерећени, а радиолошка служба и лабораторија дали су максимум - истиче Шарац.

Када је дошао на мјесто директора Дома здравља Пале прије годину дана, Шарац је затекао тешко стање и са аспекта финансија, али и стања опреме, као и унутрашњости објекта.

Дуг је био 2.048.000 КМ, али је "ерозиран", па се ишло "ка позитивном правцу", а 972.000 КМ је само по основу пореза и доприноса одложено на страну, па ће надлежни видјети на који ће начин то рјешавати.

Шарац наводи да није било лако изборити се са свим финансијским проблемима, али су успјели да исплате редовне плате, порезе, доприносе, новчане награде, док су смањили дугове према јавним предузећима.

Слика

Објекат и сама опрема Дома здравља били су стари, па је "урађен комплетан молерај за 2.500 квадрата, не нарушавајући хармонију љекара, сестара и осталих радника, јер су просторије биле хигијенски непримјерене за здравствени сектор".

Радиолошка служба добила је нови рендген апарат вриједан 170.000 КМ, захваљујући предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, премијеру Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, као и министру Шеранићу.

- Био нам је стварно неопходан - у питању је покретни апарат. Претходни рендген је стар, још се користи, али је питање дана када ће стати - наглашава директор Дома здравља Пале Иван Шарац.

Према његовим ријечима, радови на реконструкцији Дома улазе у финалну фазу, због чега становници Пала ускоро могу да очекују квалитетнију услугу, а запослени боље услове за рад.

Слика

Шарац је подсјетио да пројекат енергетске санације објекта обухвата спољно уређење Дома здравља, за шта је 650.000 КМ обезбијеђено уз помоћ Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и начелника Пала Бошка Југовића.

Он истиче да је сређена и амбуланта у Мокром, која обухвата 2.240 пацијената.

Шарац напомиње да је то урађено уз помоћ Удружења Срба Сарајевско-романијске регије из Торонта, нешто властитим средствима, док је, захваљујући начелнику Југовићу, урађен асфалт до амбуланте.

Санирана је и амбуланта у Подграбу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    9h 5m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 24m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    11h 51m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    14h 31m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    7h 16m
    0