Шаровић: Шокантни подаци о организованим изборним преварама

02.10.2020. 17:28
0
ИЗВОР: Катера

У сали Скупштине града Источно Сарајево данас је предсједник СДС-а Мирко Шаровић одржао конференцију за новинаре поводом објављивања резултата прегледа свих пријава за гласање путем поште за предстојеће локалне изборе.

- Искористићу ову прилику да укажем на неке бројке које су се мени учиниле врло интересантне, лично за мене, странку коју представљам, а вјерујем и за јавност. Прије тога желим да кажем да ми из СДС-а мислимо да је пала велика сјенка на припреме за локалне изборе, на цијели изборни процес, управо због процеса пријављиваља за гласове путем поште  – рекао је Шаровић.

Шаровић је истакао да је од 130.000 пријављених бирача одбијено око 30.000 пријава, прихваћено је нешто мало више од 100.000, а од тога је бар 50% плод злоупотреба и крађе идентитета.

- Врло је интересантно да је од укупног броја више од 60 одсто пријављених и прихваћених захтјева за гласање путем поште из РС, укључујући и Брчко дистрикт. У односу на податке из 2016. године то упућује да је 100 одсто више оних који су се пријавили да гласују поштом. Наш став је да је ово процес врло проблематичан, да постоји низ манипулација које нису плод појединаца, него система, институција и појединих странака из Републике Српске, што мора бити предмет озбиљне истраге јер је ријеч о озбиљном кривичном дијелу – објаснио је Шаровић.

Шаровић је напоменуо да је за прошле изборе регистровано укупно 50.000 бирача за гласање путем поште, а сада само из Републике Српске, укључујући и Брчко дистрикт, имамо више од 60.000 пријављених.

- Имамо примјер у Теслићу гдје су нпр. Никола Стопић и Дарко Лазић, кандидати за одборнике СДС-а, пријављени да гласају путем поште из Србије без њиховог знања. У Брчком су, такође пријављени да гласају из Србије и неки службеници као и локални свештеник, али и многи други - каже Шаровић.

О каквој манипулацији се ради, додаје Шаровић, говори и то да је у оних прихваћених 100.000, само из Теслића 1300 људи пријављених за гласање путем поште из Србије, а већ је утврђено да њих 700 уопште не живи у Србији.

- Само у Новом Саду,  на примјер на једној адреси пријављено је 90 особа, а таквих примјер има много. Све ово потврђује да је већина оних који су пријављени да гласају из Србије практично плод крађе идентитета - истакао је Шаровић. 

Само у ових мање од 24 сата, додаје Шаровић, утврдили смо да су пријављени за гласање конкретно у Србији и они који живе и раде у Републици Српској.

Он каже да ће СДС, уколико се нешто значајно не догоди, и уколико надлежни органи не реагују, предложити да се гласање поштом одбије.

- У супротном то неће бити гласови људи, него гласови одређених политичких организација и институција које желе да на овај начин купе изборе и да се остваре жеље неких политичких лидера да по сваку цијену добију неке општине - закључио је Шаровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 6m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    14h 4m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 30m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 45m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    1h 8m
    1