Šarović: Šokantni podaci o organizovanim izbornim prevarama

02.10.2020. 17:28
0
IZVOR: Katera

U sali Skupštine grada Istočno Sarajevo danas je predsjednik SDS-a Mirko Šarović održao konferenciju za novinare povodom objavljivanja rezultata pregleda svih prijava za glasanje putem pošte za predstojeće lokalne izbore.

- Iskoristiću ovu priliku da ukažem na neke brojke koje su se meni učinile vrlo interesantne, lično za mene, stranku koju predstavljam, a vjerujem i za javnost. Prije toga želim da kažem da mi iz SDS-a mislimo da je pala velika sjenka na pripreme za lokalne izbore, na cijeli izborni proces, upravo zbog procesa prijavljivalja za glasove putem pošte  – rekao je Šarović.

Šarović je istakao da je od 130.000 prijavljenih birača odbijeno oko 30.000 prijava, prihvaćeno je nešto malo više od 100.000, a od toga je bar 50% plod zloupotreba i krađe identiteta.

- Vrlo je interesantno da je od ukupnog broja više od 60 odsto prijavljenih i prihvaćenih zahtjeva za glasanje putem pošte iz RS, uključujući i Brčko distrikt. U odnosu na podatke iz 2016. godine to upućuje da je 100 odsto više onih koji su se prijavili da glasuju poštom. Naš stav je da je ovo proces vrlo problematičan, da postoji niz manipulacija koje nisu plod pojedinaca, nego sistema, institucija i pojedinih stranaka iz Republike Srpske, što mora biti predmet ozbiljne istrage jer je riječ o ozbiljnom krivičnom dijelu – objasnio je Šarović.

Šarović je napomenuo da je za prošle izbore registrovano ukupno 50.000 birača za glasanje putem pošte, a sada samo iz Republike Srpske, uključujući i Brčko distrikt, imamo više od 60.000 prijavljenih.

- Imamo primjer u Tesliću gdje su npr. Nikola Stopić i Darko Lazić, kandidati za odbornike SDS-a, prijavljeni da glasaju putem pošte iz Srbije bez njihovog znanja. U Brčkom su, takođe prijavljeni da glasaju iz Srbije i neki službenici kao i lokalni sveštenik, ali i mnogi drugi - kaže Šarović.

O kakvoj manipulaciji se radi, dodaje Šarović, govori i to da je u onih prihvaćenih 100.000, samo iz Teslića 1300 ljudi prijavljenih za glasanje putem pošte iz Srbije, a već je utvrđeno da njih 700 uopšte ne živi u Srbiji.

- Samo u Novom Sadu,  na primjer na jednoj adresi prijavljeno je 90 osoba, a takvih primjer ima mnogo. Sve ovo potvrđuje da je većina onih koji su prijavljeni da glasaju iz Srbije praktično plod krađe identiteta - istakao je Šarović. 

Samo u ovih manje od 24 sata, dodaje Šarović, utvrdili smo da su prijavljeni za glasanje konkretno u Srbiji i oni koji žive i rade u Republici Srpskoj.

On kaže da će SDS, ukoliko se nešto značajno ne dogodi, i ukoliko nadležni organi ne reaguju, predložiti da se glasanje poštom odbije.

- U suprotnom to neće biti glasovi ljudi, nego glasovi određenih političkih organizacija i institucija koje žele da na ovaj način kupe izbore i da se ostvare želje nekih političkih lidera da po svaku cijenu dobiju neke opštine - zaključio je Šarović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 12m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 40m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 55m
    0