Шаровић: Витални национални интерес је да спријечимо изборне крађе, а не да их омогућимо

28.08.2020. 12:27
0
ИЗВОР: Катера

 - Уколико би били против меморандума, којим се повећавају капацитети за регуларност изборног процеса, то значи да би смо подржали наставак изборних крађа, против чега треба да се бори свака политичка партија - изјавио је данас предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Шаровић је ово изјавио поводом најаве члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о покретању виталног националног интереса у вези са потписивањем меморандума Централне изборне комисије и Међународне фондације за изборни систем (ИФЕС) због наводног задирања у „витални национални интерес“.

- Јутрос сам запримио захтјев члана Предсједништва СНСД-а Милорада Додика упућен свим парламентарним странкама у коме се тражи да се изјасне да ли подржавају покретање виталног националног интереса везано за Приједлог одлуке о давању одобрења за закључивање Мемрандума о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборни систем (ИФЕС). Из меморандума је потпуно јасно да се ради искључиво о техничкој помоћи ове међународне организације и то онда када то тражи Централна изборна комисија. То је у складу за захтјевима Босне и Херцеговине за пружање подршке у повећању капацитета  ЦИК-а да одговори на изазове сајбер сигурности, управљања бирачким списковима, надзирања финансирања странака, смањење број злоупотреба државних ресурса и сл. - појашњава Шаровић.

Он поручује да је витални национални интерес осигурати све механизме за регуларност изборног процеса.

- С обзиром на то да ова међународна организација не преузима на себе никаква овлаштења, односно да пружа помоћ и финансира ту помоћ када затражи ЦИК, а имајући у виду да је циљ унапређење изборног процеса, спречавање крађа и злоупотреба у изборном процесу, којих је било на претек у претходном периоду, не видимо разлоге да се не повећа капацитет ЦИК-а пружањем техничке помоћи, нити да се на овај начин потеже витални национални интерес. Неки од актера, као носиоци власти, укључујући СНСД су управо носиоци тих злоупотреба, прије свега јавних ресурса, стога је, витални национални интерес осигурати све механизме за регуларност изборног процеса јер је то потреба сваког грађанина ове земље - закључује Шаровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 58m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 3m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 31m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 5m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 10m
    0