СЦ "Никола Тесла": Вртић за дјецу студената наредне године

09.10.2019. 10:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

По узору на поједине европске студентске центре и домове, у склопу санације трећег павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци планира се прављење мини-вртића, како би се студентима који бораве у дому, а који су брачни парови или имају дјецу, омогућило да током предавања малишане оставе ту.

Потврдио је то Драгослав Топић, директор Студентског центра "Никола Тесла", који каже да се често прича о подстицању повећања популације када је у питању генерално РС.

-Ми по узору на неке европске студентске центре имамо у плану да направимо један мини-вртић за све студенте који су брачни парови и желе да шире своју породичну заједницу, а то не могу из разлога што им нема ко чувати дјецу док су на предавањима или у читаоницама-, рекао је Топић за "Независне".

Топић је појаснио да би у таквом вртићу боравила дјеца студената који бораве у дому те да таква пракса већ постоји у Европи.

-Наша идеја је да дјеца, заједно са студентима који су родитељи, бораве у посебном дијелу. Међутим, идеја је у зачећу па ћемо видјети, провјерићемо у међувремену законске могућности и са надлежнима ићи у измјене ако је потребно-, каже Топић.

Топић је рекао да ће сљедеће седмице бити расписан јавни позив за идејно рјешење овог павиљона. Он каже да се санацијом трећег павиљона и успостављањем вртића у склопу Студентског центра ради на подизању студентског стандарда.

-Ми ово планирамо темпирати тако да по завршетку школске године, почетком јула буде готова сва документација и да извођачи радова након тендера уђу у радове и заврше све до почетка нове академске године, како би вртић био спреман за сљедећу академску годину-, рекао је Топић.

Када је у питању цијена овог вртића за дјецу студената, Топић каже да је још рано говорити о томе, али да она не би била виша од оне у државним вртићима у Бањалуци.

Топић је рекао да би у вртићу требало да раде професионалне особе које су школоване за чување дјеце те да би то требало да буде васпитно-образована установа.

-Не ради се о класичној играоници, већ би ту дјеци требало обезбиједити оброке и друге занимације, те да ту могу и спавати, као и у свим осталим вртићима. То би била додатна прилика и за незапослене васпитаче-, каже Топић.

Љубиша Карлица, предсједник Скупштине студената СЦ "Никола Тесла" Бањалука, каже да тек треба да буде расписан тендер за израду пројекта санације трећег павиљона, тако да још ништа није договорено у детаље. Он каже да би постојање вртића било одлично, али у наредном периоду ће се видјети да ли ће то бити могуће и реализовати.

-Били смо у студентским домовима у Љубљани, Бечу и Новом Саду и тамо смо видјели да тако нешто постоји у тим домовима-, рекао је Карлица.

Он каже да је приче о вртићу било и током санације првог павиљона, међутим да она није остварена.

-Сада, према статистикама, нема много студената у дому који имају дјецу, али надамо се да ћемо тиме покренути жељу студентима да већ млади оснују породице и добију дјецу-, рекао је Карлица.

Стефан Филип Кременовић, предсједник Студентског парламента Универзитета Бањалука, каже да подржава све видове и мјере које ће побољшати популациону политику у РС.

Студенти с инвалидитетом ослобођени плаћања

Цијене смјештаја и исхране студената у Студентском центру "Никола Тесла" за академску 2019/2020. годину остале су непромијењене. Ове академске године овај студентски центар ослободио је у потпуности студенте с инвалидитетом од плаћања смјештаја и исхране током боравка у установи. Плаћања смјештаја ослобођени су студенти из породица погинулих бораца и социјално угрожени.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 38m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 47m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 26m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 54m
    0