СДС ће у Костајници тражити поновно пребројавање свих редовних бирачких мјеста, поште и мобилних тимова

25.10.2024. 14:51
2
ИЗВОР: katera.news

Чланови Главног одбора СДС-а и кандидати за начелнике Источне Илиџе и Костајнице Маринко Божовић и Владимир Ћопић одржали су данас конференцију за новинаре у просторијама Општинског одбора СДС Источна Илиџа.

Повод за конференцију је изборни резултат који је ова странка остварила у Костајници, односно чињенице да је кандитат ове странке за начелника Владимир Ћопић према прелиминарним резултатима освојио 12 гласова мање од свог противкандидата, СНСД-овог Николе Јањетовића.

Како је најавио Маринко Божовић, СДС ће, због сумњи на малверзације, тражити пребројавање свих редовних мјеста у општини Костајница, мобилног тима и поште.

- Укупно 12 гласова на број бирача који је у овој општини изашао, њих 2630, а имамо 152 неважећа листића, од којих је 83 потпуно празних и 59 који су на различите начине поништени, могуће је стићи поновним пребројавање. Тврдимо да је наш кандидат редовним путем остварио побједу, али да су због одређених малверзација које су се десиле у Општинској изборној комисији, на путу материјала од Општинске изборне комисије према Централној изборној комисији, за шта постоје докази. Осим тога, постоје докази да гласови људи који су дали подршку Српској демократксој странци и њеном кандидати се нису појавили приликом бројања у ЦИК-у – рекао је Божовић, истичући да за све наводе постоје материјални докази.

Како истиче, према прелиминарним резултатима, Ћопић је освојио 1309 гласова, док је Јањетовић освојио 1321, а та разлика процентуално износи мање од 1 одсто.

- То практично представља статистичку грешку. Уколико је приликом пребројавања неких шест листића, који су гласови мог колеге дато његовом противкандидату, он је побиједио у редовном бројању – јасан је он.

Према његовим ријечима, Српска демократска странка ће у општини Костајница тражити поновно пребројавање свих редовних бирачких мјеста, поште и мобилних тимова, јер су се у складу са овим Изборним законом „поново десиле нерегуларности које прекрајају вољу становника Костајнице“.

- Оно на шта ћемо посебно обратити пажњу је да се они листићи који су бројно стање на свим бирачким мјестима поново преброје. Дакле, они неискориштени листићи. Сматрамо да 83 празна, неважећа листића су се могла појавити као резултат малверзација, у којем су се из неискориштених листића искористили они који су убачени накнадно у редовна бирачка мјеста, а да се у неискориштеним листићима, који би требало да буду потпуно празни, налазе листићи који су искориштени и на којима се налазе гласови за мог колегу – објаснио је Божовић.

Уколико се шест листића, намјерно или случајно, са једне стране пребацило на другу, каже он, резултат ће бити изједначен.

- Уколико је то седам, мој колега ће побиједити путем редовног пребројавња. У складу са правилницима Централне изборне комисије и Изборним законом БиХ, а с обзиром да неправилности у Костајници значајно утичу на резултат избора, уколико се ово на адекватан начин не буде третирало, сматрамо да изборе у Костајници треба у потпуности поновити. Само у том случају би становницима Костајнице и свима онима који су изашли на изборе било омогућено да њихова воља не буде прекројена – рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, сада је право вријеме за подношење жалбе, јер се она, према закону, подноси након објављивања прелиминарних резултата у складу са роковима које је дала Централна изборна комисија.

- Постоје одређене жалбе и приговори који су упућивани у току самог провођења изборног процеса, али они само представљају аргумент више за доношење одлуке која се у редовној процедуру треба и може цијенити као аргумент више за доношење одлуке у складу са оним што тражи Српска демократска странка – рекао је он.

Детаље о томе шта се дешавало у предизборном периоду, на сам изборни дан и до данас изнио је Ћопић, истичући да је комплетан изборни процес текао под сумњивим околностима и под низом неправилности.

- Општинска изборна комисија је 6. септембра попунила једног члана ове комисије, који је у брачној заједници са кандидатом Партије демократског прогреса, касније одборника те странке. На ово је и Коалиција "Под лупом" реаговала, сматрајући да овај члан неће моћи непристрасно и неутрално обављати своју дужност. Други члан ОИК је у ванбрачној заједници са кандидатом СНСД-а, који је предсједник ОИК и такође је прошао као одборник у Скупштини општине Костајница – рекао је он.

Како каже, одлуком Централне изборне комисије, Српска демократска странка није имала право ни на једног члана Бирачког одбора.

Странка је имала право само на посматраче, који, како каже Ћопић, нису могли да упрате комплетан изборни процес, јер је за уочавање свих неправилности потребан већи број људи.

Ћопић указује на још низ неправилности.

- За мобилни тим на подручје ове општине пријављено је 37 лица, а гласало је 36, док се у Сарајеву, у Центру за бројање појављује 40 гласова, четири више. Као члан Бирачког обора у мобилном тиму појављује се брат од мог противкандидата. Затим, имамо ситуацију да је на бирачком мјесту на непотврђеним гласачким листићима изашло троје људи, а у Сарајеву се појављује један глас. Два гласа су негдје нестала – рекао је он.

Он је истакао да је на гласање путем поште пријављено 90 лица, а дошло је 66 гласова.

- Људи су се самостално пријавили, прошли компликовану процедуру пријаве, гласали и у Сарајеву се не појављују ти гласачки листићи. Уопште нису дошли до Центра за бројање и Српска демократска странка је оштећена за минимално 10-15 гласова и уједно ја, као кандидат те странке – објаснио је он.

Осим тога, како додаје Ћопић, у школи један посматрач Савеза независни социјалдемократа увидио је да се на три гласачка листића без печата налази Ћопићево име заокружено и без гласања, одбацује те листиће као неважеће.

-  Знамо да је члан Бирачког одбора који је био на издавању гласачког материјала и који је требао да листиће печатира и потписује, такође, испред ове странке – рекао је он, истичући да се до разлике од 12 гласова дошло управо путем оваквих неправилности.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Sanja 26.10.2024. 00:19
    Marinko je srce SDSa
    Svaka cast i svako dobro.
    Uskoro predsjednik
  • Generic placeholder image
    Rada 25.10.2024. 17:13
    Bravo Marinko.
    Simbol otpora rezimu si ti i Istocna Ilidza.
    Pokazite svima kako treba
Повезане вијести
Божовић: До када ће становници БиХ трпјети и гледати све што се дешава и "не дизати глас"? Божовић: До када ће становници БиХ трпјети и гледати све што се дешава и "не дизати глас"?
Пријем за тенисера Николу Голијанина и његовог тренера Сашу Вуковића (ФОТО) Пријем за тенисера Николу Голијанина и његовог тренера Сашу Вуковића (ФОТО)
Giusy Sozzi и Luigi Tacchinardi из Италије уручили поклоне и новчана средства за 12 лица треће животне доби и 12 породица Giusy Sozzi и Luigi Tacchinardi из Италије уручили поклоне и новчана средства за 12 лица т...
Најчитаније
  • За Босу Ђорем из Калиновика можете донирати новац и из иностранства – Будимо хумани!
    21h 57m
    0
  • Средњошколци из Источне Илиџе помажу унесрећеним у поплавама у ФБиХ (ФОТО)
    19h 39m
    1
  • Сутра преслава манастира Свете Тројице у Озерковићима
    19h 28m
    0
  • Пионири Славије почастили госте са четрнаест голова
    20h 1m
    0
  • На плажи у Сутомору пронађено тијело жене
    20h 13m
    0