СДС Источно Сарајево: Градска управа предвиђа ненамјенско трошење прихода од боравишних такси

16.02.2022. 14:12
7
ИЗВОР: Катера

Чланови Градског одбора Српске демократске странке (СДС) Источно Сарајево на данашњој конференцији за новинаре навели су да Скупштина града Источно Сарајево Одлуком о расподјели прихода од боравишне таксе за текућу годину предвиђа ненамјенско трошење тих средстава.

На данашњој конференцији за новинаре рекли су да подржавају пројекат изградње Меморијалног комплекса у општини Источно Ново Сарајево, али да се не слажу са начином и извором финансирања.

Члан ГО и одборник СДС у Скупштини општине Пале и Скупштини града Источно Сарајево Марко Сикима рекао је новинарима да је у Службеним новинама града Источно Сарајево објављена одлука којом се од укупно планираних 250.000 KМ прихода од боравишне таксе, 150.000 KМ, односно 60 одсто планира за изградњу Меморијалног комплекса у парку Сунце у Источном Новом Сарајеву.

Слика


Сикима каже да је Закон о боравишној такси јасан, те да он предвиђа да се та средства могу користити само у сврху унапређења и промоције туристичке понуде.

- Сматрамо да је ово грубо кршење закона. Наравно, нема ни потребе да напомињем да ми нисмо против тога да се гради овај меморијални комплекс, напротив, него очекујемо да се ова средства нађу у оквиру редовног буџета града Источно Сарајево - истакао је Сикима.

Симима истиче да, што се тиче остале расподјеле, општина Пале учествује са преко 93 одсто у укупном остварању ових прихода због Јахорине, те да је овом одлуком предвиђено да се мање од 10 одсто враћа у општину Пале.

- Ми немамо информацију да ли је градоначелник постигао договор са угоститељима са подручја Јахорине, односно Пала, да се ова расподјела врши на овакав начин, али сматрамо да постоје објективни разлози да се ова средства у 2022. години користе онако како је то предвиђено законом због свега што је погодило туристички сектор - рекао је Сикима.

Он каже да ако се избаци ова ставка у износу од 150.000 КМ намијењена за градњу Меморијалног спомен-комплекса, да је у том случају та средства лако расподијелити.

- Ја нисам за то да све иде само у општину Пале, треба помоћи и друге општине, али у сваком случају, с обзиром на број угоститеља, с обзиром на туристичку понуду Пале и све оно што је потребно промовисати, сматрамо да је ових 9,4 одсто колико је издвојено премало и не може задовољити потребе Јахорине и Пала - каже Сикима.

Одборник СДС у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Стефан Игњатовић рекао је новинарима да су годинама уназад упозоравали локалне власти и тадашњег начелника општине Љубишу Ћосића на могућност урушавања парка "Сунца" због градилишта.

Игњатовић истиче да је у посљедње вријеме дошло до великих клизишта, те да је причињена велика материјална штета грађанима Источног Новог Сарајева.

- Поставља се логично питање да ли господин Ћосић овим жели да "замаже очи" грађанима, јер имамо индиције да ће доћи до додатних продаја парцела на том локалитету - рекао је Игњатовић.

Члан Градског одбора СДС Дарко Берјан рекао је новинарима да је прошле године на састанку руководства града Источно Сарајево и градских општина усвојен закључак да ће у овом граду постојати само једна, градска туристичка организација.

Берјан истиче да је тим закључком предвиђено да градска туристичка организација има шест туристичко-информативних центара у градским општинама.

- Поводом тог закључка до данас апсолутно није ништа учињено. Једино је Скупштина града Источно Сарајево промијенила назив туристичке организације - каже Берјан и додаје да тиме што ништа није учињено по питању спровођења закључка говори да се крше одлуке Уставног суда Републике Српске, који је установио да се Статут општине Пале коси са законом.

- Туристичке организације општина Пале, Соколац и Трново морају се угасити и то је требало бити извршено до 31.12.2021. Од градоначелника тражимо да што прије изврши договорену реорганизацију и да испоштује одлуке Уставног суда Републике Српске - рекао је Берјан.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 18.02.2022. 10:39
    Ne namjensko trosenje,! ma nije moguce.
  • Generic placeholder image
    @Nemoj 17.02.2022. 23:01
    A zašto da ne brinu ? Neka se dokažu i oni dosta su se i snsd-ovci brinuli al samo za sebe i svoje partijaše . Gradnja onolikih zgradurina i spomenika nije ništa drugo nego pranje novca.
  • Generic placeholder image
    Mirce 17.02.2022. 20:52
    @Nikolaaa Ko su crveni a ko crveniji? Ne daj Boze da se Srbi sloze!
  • Generic placeholder image
    SIMBOL RS 16.02.2022. 22:42
    Svaka čast Darku i Sikimi, sjajni momci, sigurno govore istinu.idemo jako da slomite tu bagru s vrha.
    Podrsja za stefana ig.
  • Generic placeholder image
    Nemoj 16.02.2022. 22:37
    Samo nemojte vi iz sds-a da se brinete o gradjanima....
  • Generic placeholder image
    KASINDOO 16.02.2022. 18:42
    BRAVOO, DOCI CE I NJIMA KRAJ
  • Generic placeholder image
    Nikolaaa 16.02.2022. 18:41
    Bravo momci, rastavljanje crvenih
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 1m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 15m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 22m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 10m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 37m
    0