SDS Istočno Sarajevo: Gradska uprava predviđa nenamjensko trošenje prihoda od boravišnih taksi

16.02.2022. 14:12
7
IZVOR: Katera

Članovi Gradskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Istočno Sarajevo na današnjoj konferenciji za novinare naveli su da Skupština grada Istočno Sarajevo Odlukom o raspodjeli prihoda od boravišne takse za tekuću godinu predviđa nenamjensko trošenje tih sredstava.

Na današnjoj konferenciji za novinare rekli su da podržavaju projekat izgradnje Memorijalnog kompleksa u opštini Istočno Novo Sarajevo, ali da se ne slažu sa načinom i izvorom finansiranja.

Član GO i odbornik SDS u Skupštini opštine Pale i Skupštini grada Istočno Sarajevo Marko Sikima rekao je novinarima da je u Službenim novinama grada Istočno Sarajevo objavljena odluka kojom se od ukupno planiranih 250.000 KM prihoda od boravišne takse, 150.000 KM, odnosno 60 odsto planira za izgradnju Memorijalnog kompleksa u parku Sunce u Istočnom Novom Sarajevu.

Slika


Sikima kaže da je Zakon o boravišnoj taksi jasan, te da on predviđa da se ta sredstva mogu koristiti samo u svrhu unapređenja i promocije turističke ponude.

- Smatramo da je ovo grubo kršenje zakona. Naravno, nema ni potrebe da napominjem da mi nismo protiv toga da se gradi ovaj memorijalni kompleks, naprotiv, nego očekujemo da se ova sredstva nađu u okviru redovnog budžeta grada Istočno Sarajevo - istakao je Sikima.

Simima ističe da, što se tiče ostale raspodjele, opština Pale učestvuje sa preko 93 odsto u ukupnom ostvaranju ovih prihoda zbog Jahorine, te da je ovom odlukom predviđeno da se manje od 10 odsto vraća u opštinu Pale.

- Mi nemamo informaciju da li je gradonačelnik postigao dogovor sa ugostiteljima sa područja Jahorine, odnosno Pala, da se ova raspodjela vrši na ovakav način, ali smatramo da postoje objektivni razlozi da se ova sredstva u 2022. godini koriste onako kako je to predviđeno zakonom zbog svega što je pogodilo turistički sektor - rekao je Sikima.

On kaže da ako se izbaci ova stavka u iznosu od 150.000 KM namijenjena za gradnju Memorijalnog spomen-kompleksa, da je u tom slučaju ta sredstva lako raspodijeliti.

- Ja nisam za to da sve ide samo u opštinu Pale, treba pomoći i druge opštine, ali u svakom slučaju, s obzirom na broj ugostitelja, s obzirom na turističku ponudu Pale i sve ono što je potrebno promovisati, smatramo da je ovih 9,4 odsto koliko je izdvojeno premalo i ne može zadovoljiti potrebe Jahorine i Pala - kaže Sikima.

Odbornik SDS u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović rekao je novinarima da su godinama unazad upozoravali lokalne vlasti i tadašnjeg načelnika opštine Ljubišu Ćosića na mogućnost urušavanja parka "Sunca" zbog gradilišta.

Ignjatović ističe da je u posljednje vrijeme došlo do velikih klizišta, te da je pričinjena velika materijalna šteta građanima Istočnog Novog Sarajeva.

- Postavlja se logično pitanje da li gospodin Ćosić ovim želi da "zamaže oči" građanima, jer imamo indicije da će doći do dodatnih prodaja parcela na tom lokalitetu - rekao je Ignjatović.

Član Gradskog odbora SDS Darko Berjan rekao je novinarima da je prošle godine na sastanku rukovodstva grada Istočno Sarajevo i gradskih opština usvojen zaključak da će u ovom gradu postojati samo jedna, gradska turistička organizacija.

Berjan ističe da je tim zaključkom predviđeno da gradska turistička organizacija ima šest turističko-informativnih centara u gradskim opštinama.

- Povodom tog zaključka do danas apsolutno nije ništa učinjeno. Jedino je Skupština grada Istočno Sarajevo promijenila naziv turističke organizacije - kaže Berjan i dodaje da time što ništa nije učinjeno po pitanju sprovođenja zaključka govori da se krše odluke Ustavnog suda Republike Srpske, koji je ustanovio da se Statut opštine Pale kosi sa zakonom.

- Turističke organizacije opština Pale, Sokolac i Trnovo moraju se ugasiti i to je trebalo biti izvršeno do 31.12.2021. Od gradonačelnika tražimo da što prije izvrši dogovorenu reorganizaciju i da ispoštuje odluke Ustavnog suda Republike Srpske - rekao je Berjan.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 18.02.2022. 10:39
    Ne namjensko trosenje,! ma nije moguce.
  • Generic placeholder image
    @Nemoj 17.02.2022. 23:01
    A zašto da ne brinu ? Neka se dokažu i oni dosta su se i snsd-ovci brinuli al samo za sebe i svoje partijaše . Gradnja onolikih zgradurina i spomenika nije ništa drugo nego pranje novca.
  • Generic placeholder image
    Mirce 17.02.2022. 20:52
    @Nikolaaa Ko su crveni a ko crveniji? Ne daj Boze da se Srbi sloze!
  • Generic placeholder image
    SIMBOL RS 16.02.2022. 22:42
    Svaka čast Darku i Sikimi, sjajni momci, sigurno govore istinu.idemo jako da slomite tu bagru s vrha.
    Podrsja za stefana ig.
  • Generic placeholder image
    Nemoj 16.02.2022. 22:37
    Samo nemojte vi iz sds-a da se brinete o gradjanima....
  • Generic placeholder image
    KASINDOO 16.02.2022. 18:42
    BRAVOO, DOCI CE I NJIMA KRAJ
  • Generic placeholder image
    Nikolaaa 16.02.2022. 18:41
    Bravo momci, rastavljanje crvenih
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 27m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    13h 25m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    21h 51m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    20h 6m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    29m
    0