Себастијан Курц поднио оставку на мјесту канцелара

09.10.2021. 20:10
0
ИЗВОР: novosti.rs

Курц је у обраћању нацији уживо рекао да му је најбитнија отаџбина.

- Моја отаџбина је битнија од мене. Сада су потребни стабилни услови. Зато бих желио да направим простор како бих ријешио застој. Бићу шеф посланичког клуба ОВП (Народне партије Аустрије) у парламенту - рекао је Себастијан Курц у обраћању уживо.

Да је аустријски канцелар Себастијан Курц под истрагом због сумње на корупцију, саопштили су тужиоци 6. октобра, након претреса неколико министарстава и канцеларија владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) на чијем је он челу.

Поред Курца Тужилаштво за борбу против корупције је под истрагу ставило још девет особа и три организације.

Курц је под истрагом је због тврдњи да је државни новац Министарства финансија употребљен у коруптивном послу, како би се у таблоидним новинама осигурало позитивно извјештавање о странци коју води, објавили су тужиоци.

Курцови садашњи коалициони партнери Зелени, јасно су у петак ставили до знања да би наставак њихове коалиције са конзервативцима Себастијана Курца био могућ само без њега, с обзиром на озбиљне оптужбе за корупцију.

Предсједник Аустрије Александар Ван дер Белен изјаснио се прије само неколико сати.

- Посриједи су озбиљне оптужбе. Резултат је слика која није добра за демократију - рекао је Ван дер Белен.

Курцов успон на врх Аустријске народне партије (ОВП), како се наводи у оптужбама, осигуран је уљепшаним анкетама и купљеним медијским извјештајима од 2016. године.

У сриједу је 1.400 јавних тужилаца и полицајаца претресло Савезну канцеларију и сједиште странке конзервативне Аустријске народне партије (ОВП). Претраживали су податке, електронску пошту и текстуалне поруке од 2016. године, када је Курц још био министар спољних послова.

- Желио је да медијском офанзивом побољша шансе за преузимање „новог“ ОВП -а и свој избор за канцелара на изборима 2017. године. Курц је са својим помагачима одлучио да финансира и покрене манипулиране анкете - наводи Тужилаштво за корупцију у Бечу.

Финансирање је наводно преузела Фелнер медија група "Аустриа", али се заправо финансира државним новцем путем огласа Министарства финансија, наводи се у оптужбама.

Нови канцелар биће Александар Шаленберг.

Коментари 0
Повезане вијести
Бечка полиција трага за женама са снимка Бечка полиција трага за женама са снимка
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    23h 4m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 26m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 58m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 51m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    18h 36m
    1