Sebastijan Kurc podnio ostavku na mjestu kancelara

09.10.2021. 20:10
0
IZVOR: novosti.rs

Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija otadžbina.

- Moja otadžbina je bitnija od mene. Sada su potrebni stabilni uslovi. Zato bih želio da napravim prostor kako bih riješio zastoj. Biću šef poslaničkog kluba OVP (Narodne partije Austrije) u parlamentu - rekao je Sebastijan Kurc u obraćanju uživo.

Da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

Pored Kurca Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Kurc je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izvještavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci.

Kurcovi sadašnji koalicioni partneri Zeleni, jasno su u petak stavili do znanja da bi nastavak njihove koalicije sa konzervativcima Sebastijana Kurca bio moguć samo bez njega, s obzirom na ozbiljne optužbe za korupciju.

Predsjednik Austrije Aleksandar Van der Belen izjasnio se prije samo nekoliko sati.

- Posrijedi su ozbiljne optužbe. Rezultat je slika koja nije dobra za demokratiju - rekao je Van der Belen.

Kurcov uspon na vrh Austrijske narodne partije (OVP), kako se navodi u optužbama, osiguran je uljepšanim anketama i kupljenim medijskim izvještajima od 2016. godine.

U srijedu je 1.400 javnih tužilaca i policajaca pretreslo Saveznu kancelariju i sjedište stranke konzervativne Austrijske narodne partije (OVP). Pretraživali su podatke, elektronsku poštu i tekstualne poruke od 2016. godine, kada je Kurc još bio ministar spoljnih poslova.

- Želio je da medijskom ofanzivom poboljša šanse za preuzimanje „novog“ OVP -a i svoj izbor za kancelara na izborima 2017. godine. Kurc je sa svojim pomagačima odlučio da finansira i pokrene manipulirane ankete - navodi Tužilaštvo za korupciju u Beču.

Finansiranje je navodno preuzela Felner medija grupa "Austria", ali se zapravo finansira državnim novcem putem oglasa Ministarstva finansija, navodi se u optužbama.

Novi kancelar biće Aleksandar Šalenberg.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bečka policija traga za ženama sa snimka Bečka policija traga za ženama sa snimka
MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču
U Austriji se srušio mali avion koji je letio iz Zagreba, ima mrtvih U Austriji se srušio mali avion koji je letio iz Zagreba, ima mrtvih
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    4h 35m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    4h 40m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    5h 32m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    18h 2m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    5h 46m
    0