Седам ствари које лоше утичу на имунитет

14.12.2019. 20:41
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Имунолошки систем човјека саткан је од различитих сегмената и он је задужен за борбу против микроба и бактерија којима смо свакодневно изложени. "Men's Health" доноси седам ствари које ипак могу негативно дјеловати на ваш имунолошки систем.

Иако је могуће оптимализовати имунолошки систем укључивањем добрих навика као што су квалитетна исхрана и довољно сна, постоје бројни неочекивани фактори који могу угрозити ваш имунолошки систем, без обзира на то колико се трудили да останете здрави.

Превише вјежбања

Зар није вјежба намијењена јачању имунолошког система? Свакако, али напорно вежбање може узети свој данак. Када тестирате своју издржљивост истрчавањем маратона, оптерећујете тијело јер константно мора да се опоравља од дугих сати на тркачким стазама и у теретани за вријеме припрема. Студија је такође показала да су "екстремни" тркачи били склонији респираторним и секундарним инфекцијама вирусом грипа.

Међутим, не морате бити врхунски спортиста да бисте компромитовали свој имунолошки систем. Чак и честе посјете теретани могу повећати шансу да се заразите разним микробима додирујући ствари заједничке употребе попут бицикла за вјежбање и тегова. Увијек обришите опрему прије него што почнете да је користите и без обзира на то колико уживате у вежбању, слушајте своје тијело и приуштите себи довољно времена да се опоравите између напорних сесија.

Усамљеност и изолација

Када стално дјелујете између канцеларије и куће и ако једва налазите времена за пријатеље, то би могла у неку руку бити предност пошто избјегавате клице. Међутим, усамљеност и недостатак друштвеног живота заправо могу уништити ваш имунолошки систем пошто самоћа може повећати концентрацију кортизола, хормона стреса вашег тијела, који може негативно утицати на организам.

Ултраљубичасто зрачење

И док мало сунчеве свјетлости и свјежег ваздуха може учинити права чуда за тијело, прекомерна изложеност УВ зрацима може утицати на ваш имунолошки систем. Постоје различити УВ зраци, сви знамо за природне УВА и УВБ зраке које добијамо од сунчеве свјетлости, али постоје и умјетне зраке које долазе из екрана рачунара и мобилних телефона.

Према Свјетској здравственој организацији (WHO), постоје докази да излагање УВ зракама може промијенити активност и дистрибуцију неких ћелија имунолошког система. Дакле, заштитите се наносећи квалитетну крему за сунчање, носите шешир и сунчане наочаре. Ограничите своју изложеност УВ зрачењу и промјеном поставки екрана како бисте елиминисали јаку свјетлост.

Песимистички поглед на живот

Интензивирана мобилност, здрава исхрана и вјежбање, нажалост, могу бити од мале користи када живот узимате превише озбиљно и када сте стално под стресом, показују истраживања. Да бисте се супротставили многим окидачима за стрес у свакодневном животу, важно је пронаћи радост у једноставним стварима, јер ће вам здрав поглед на живот одржати форму.

Пасивно пушење

Уколико не пушите или сте тек недавно успјели да престанете да пушите, то је добро. Међутим, дружење с пријатељима и члановима породице око вас који пуше може наштетити вашем имуном систему. Истраживање је показало да излагање диму сваке године убије око 600.000 људи и повећава ризик од акутних респираторних инфекција и хроничне опструктивне плућне болести (KOPB). Имунолошки систем је такође под утицајем дуванског дима, али како тачно дјелује остаје мистерија.

Редовно узимање антибиотика

Редовно "трчање" до љекара и инсистирање на антибиотицима и за најмању инфекцију може угрозити чак и најздравији имунолошки систем. Недавно истраживање које су провели истраживачи с Харварда, МИТ-а и Института "Wycc" открило је да антибиотици заправо могу дјеловати против тијела и ослабити начин на који имуни систем чува организам.

Контаминиране површине

Можда ћете свој радни сто и телефон редовно одржавати и чистити, али постоје многе друге ствари које свакодневно додирнете, а које могу бити пуне микроба. Корпица за куповину, степениште, па чак и туђа оловка могу бити извор многих бактерија. Па, шта можете учинити? Иако се тешко против овога адекватно борити, опремите се антибактеријским чистачима за руке и влажним марамицама, а властиту оловку увијек држите у торби.

Коментари 0
Повезане вијести
У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције
Правилна исхрана посебно важна у периоду великих врућина Правилна исхрана посебно важна у периоду великих врућина
Спојите ове намирнице и ојачајте свој имунитет Спојите ове намирнице и ојачајте свој имунитет
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 29m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 13m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 58m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 57m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 3m
    0