Седам ствари које радимо а штете нашим бубрезима

30.01.2021. 21:52
0
ИЗВОР: 24sata.hr

Здрави бубрези предуслов су укупног здравља, односно лош рад бубрега може довести до низа здравствених проблема у организму.

Стога је важно имати на уму то да неким штетним навикама увелико можемо негативно утицати на њихово здравље.

Ово су најчешће навике које могу погоршати здравље наших бубрега:

1. Превише солимо

- Унос соли треба ограничити. То не значи да код кухања свјежих намирница не бисмо уопште смјели додавати со, јер нема потребе да храна буде неукусна. Али треба се ограничити на мале количине соли, односно избјегавати претјеривање - каже др. Иван Грубишић, специјалиста урологије из Поликлинике Грубишић, преноси портал "24sata.hr".

- Кад кухате свјеже намирнице код куће, додајте зачине како бисте смањили потребу досољавања и настојте ограничити индустријски обрађену храну на најмању могућу мјеру, јер таква храна често садржава високе удјеле соли - упозорава др. Грубишић.

Превише натријума, односно соли у обрађеној храни није лоше само за срце, већ може довести и до проблема с бубрезима. Ако једете превише соли, организам ће вас потицати на то да чешће мокрите, како би се та со 'испрала' из организма, али со повлачи и залихе калција.

С друге стране, вишак калцијума у урину повећава ризик од каменаца у бубрегу, каже нефролог др. Џејмс Сајмон из Кливленда.

Процјене показују да људи у просјеку једу двоструко више соли у односу на препоручене количине. Тако је дозвољена количина соли око 6 грама, што одговара једној чајној кашичици, док се просјечан унос креће око 11,6 грама или око двије чајне кашичице.

Притом треба рачунати ону со коју додајете код припреме хране, али и сву ону 'скривену' со коју садрже прерађене намирнице. Провјерите колико соли уносите, могли бисте се изненадити. И настојте прилагодити количину соли коју конзумирате.

2. Не контролишемо притисак

Високи крвни притисак негативно се одражава на цијело тијело, па и на бубреге. Бубрези су, заправо, једна велика крвна жила с одводима урина, каже др. Сајмон. Ако је крвни притисак у великим жилама висок, биће такав и у малим жилама.

Такво стање може оштетити крвне жиле које воде до бубрега те оштетити органе.

Због тога је важно редовно контролисати крвни притисак и ако је то потребно потражити савјет љекара о томе како да ријешите повишени притисак.

3. Још увијек пушите

Ако сте мислили да је рак плућа једини разлог због којег бисте требали одбацити цигарете, размислите још једном.

Студија из 2012. године показала је да су људи који су престали пушити након 16 или више година пушачког стажа смањили ризик од рака бубрежних станица за чак 40 одсто. Пушење, осим тога, штети крвним жилама те повећава ризик од високог крвног притиска, каже др. Сајмон.

4. Не пијемо довољно воде

- Најчешће можда заборављамо на то да бубрезима треба осигурати довољно течности да би могли нормално функционисати. Зато би требало водити рачуна да сваки дан попијемо барем 1,5 до 2 литре воде, поготово љети, кад се појачано знојимо - истиче др. Грубишић.

- Ако запнете на двије, три чаше дневно, то може довести до оштећења бубрега - каже др. Сајмон.

Не само да ће се тиме довести у питање испирање натријума из организма, него то може и отежати очување крвног притиска на здравим нивоима те успорити проток крви. 

- Бубрези су јако осјетљиви на проток крви и неће им се 'свидјети' ако вам крвни притисак падне тако да падне и доток крви у бубреге - упозорава др. Сајмон.

Зато се побрините да пијете довољно, поготово ако је вани јако вруће. 

5. Пијете пуно лијекова против болова

Будите опрезни с лијековима против болова. Противупални лијекови попут ибупрофена и аспирина могу изазвати смањени проток крви кроз бубреге и изазвати проблеме јер могу бити штетни за бубреге, каже др. Сајмон.

Нико не каже да треба да трпите бол, али људи који пију лијекове против болова свакодневно и дуже вријеме у повећаном су ризику од озбиљних оштећења бубрега и требали би их чешће контролисати.

6. Претпостављамо да су додаци храни ок

Само зато што је неки производ означен као 'природни' не значи да је добар за вас.

На тржишту постоји много производа биљне медицине који могу бити и штетни, упозорава др. Сајмон за "Reader's Digest".

На примјер, неки од биљних лијекова могу садржавати састојке у нивоима који могу бити штетни за многе органе.

Препорука је да се око таквих додатака увијек посавјетујете с љекаром.

7. Претјерујемо с храном

Нема филозофије: Вишак тјелесне тежине опасан је за укупно здравље.

Повећава ризик од дијабетеса типа 2, што повећава ризик од болести бубрега. Штавише, оба типа дијабетеса могу изазвати озбиљне проблеме с бубрезима.

Због тога би свако ко болује од дијабетеса редовно требао контролише здравље бубрега, упозорава др. Сајмон.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сјеменке бундеве су прави извор здравља Сјеменке бундеве су прави извор здравља
Лијек "диклофен" хитно повучен из апотека у Србији и БиХ Лијек "диклофен" хитно повучен из апотека у Србији и БиХ
Ево колико сати је препоручено да спавамо у току дана Ево колико сати је препоручено да спавамо у току дана
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 50m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 41m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 54m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 36m
    0